Politika

Stejt department: Sporazum Kosova i Srbije korak ka normalizaciji odnosa "zasnovanih na međusobnom priznanju"

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

30/08/2022

-

08:35

Stejt department: Sporazum Kosova i Srbije korak ka normalizaciji odnosa "zasnovanih na međusobnom priznanju"
Stejt department: Sporazum Kosova i Srbije korak ka normalizaciji odnosa "zasnovanih na međusobnom priznanju" - Copyright FoNet/Evropski savet

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države podržavaju sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima između Kosova i Srbije i vide ga kao važan korak napred ka normalizaciji odnosa "zasnovanih na međusobnom priznanju", rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu povodom dogovora o dokumentima koji su postigle dve strane.

U odgovoru portparola Stejt departmenta, rečeno je da je sporazum o ulazno/izlaznim dokumentima primer efikasne primene dijaloga za rešavanje sporova i napredak i da dijalog za Beograd i Prištinu predstavlja mehanizam čija je svrha postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Istaknuto je da je postizanje rešenja posredstvom dijaloga ključno za obe zemlje na njihovom putu ka evropskim integracijama.

"Na osnovu posvećenosti obe strane i napornog rada specijalnog izaslanika Evropske unije, ohrabrujemo Srbiju i Kosovo da se više angažuju i u miru krenu napred", rečeno je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj objavio je u subotu da su Beograd i Priština postigli dogovor o ličnim dokumentima. 

Nakon toga, Borelj izjavio je da je optimista i "da će Kosovo i Srbija, posle dogovora o ličnim kartama, postići sporazum i o registarskim tablicama". On je rekao da je pitanje registarskih tablica teže od pitanja ličnih karata, o čemu su kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigli dogovor 27. avgusta. Borelj je rekao da se zalaže za nešto što bi obe strane mogle da prihvate, a videće se da li Beograd i Priština mogu da to da prihvate. 

Podsetimo, Vlada Kosova je od 1. avgusta počela da primenjuje pravilo po kome svakom licu koje se pojavi da pređe administativni prelaz "s ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, na prelazima biva obezbeđen ulazno-izlazni dokument koji privremeno zamenjuje upotrebu takvog dokumenta i važi 90 dana". 

Ova odluka izazvala je uznemirenje Srba i dovela do postavljanja barikada na severu Kosova. Nakon intervencije međunarodne zajednice, primena odluke je odložena za 1. septembar. Usledili su pregovori u Briselu 18. avgusta, ali bez konkretnih pomaka i rezultata. 

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar su nakon toga posetili Prištinu i Beograd i razgovarali sa zvaničnicima s namerom da spreče eskalaciju situacije do koje je moglo doći u slučaju ponovog pokušaja Prištine da primeni odluku o nepriznavanju ličnih karata. Dogovor koji je danas obzananio Borelj pozdravio je Lajčak i zahvalio Eskobaru i američkoj diplomatiji na njihovom snažnom angažmanu u podršci ovom dijalogu koji se vodi pod okriljem EU.

Lajčak je na Tviteru podelio objavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja, koji je napisao da su Beograd i Priština postigli dogovor o ličnim kartama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija