Politika

Počela primena sporazuma o dokumentima s Prištinom, od ponoći na snazi i sporna uredba o preregistraciji srpskih tablica

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

01/09/2022

-

08:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova od danas je počela primena dogovora o ličnim dokumentima po kojem će Srbi sa Kosova i Metohije moći i dalje da putuju sa srpskim ličnim dokumentima, dok će Beograd ukinuti izdavanje dodatnih dokumenata za vlasnike ličnih karata koje su izdale prištinske vlasti. 

Na prelazima su itaknuti "disklejmeri" odnosno obaveštenja u kojima se na srpskom i engleskom jeziku navodi da je korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština omogućeno iz „praktičnih razloga“, odnosno zbog slobode kretanja, i da se ne može tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti kao pristanak Beograda na odstupanje od rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

U poređenju sa jučerašnjim danom, kako javlja reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup, od jutros nema gužve na administrativnom prelazu Merdare. Malo je veća gužva je iz pravca centralne Srbije ka Kosovu i to uglavnom kamiona. Saobraćaj se odvija normalno, i nema više izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata ni sa jedne strane.

"Građani sa kojima smo pričali su uglavnom zadovoljni, kažu da ide brže. Što se tiče policijskih službenika, sa obe stane, kažu da je noćas tačno u 24 sata počela primena usmenog dogovora između predsednika Vučića i Kurtija. Sve se odvija po planu, bez tenzija", navodi reporterka.

Euronews

Priština nije odustala od namere da od ponoći stupi na snagu i počne proces preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS koji bi trebao da traje dva meseca, a očekuju se pregovori i oko tog pitanja.  U blizini Jarinja vidljivo je pojačano prisustvo Kfora, čiji se pripadnici nalaze na oko dva kilometra od prelaza.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija rekao je noćas, tokom posete administrativnom prelazu Brnjak, da je počela primena sporazuma o ličnim dokumentima sa Beogradom.

On je naveo da je na svim administrativnim prelazima obustavljeno izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za građane KiM koji ulaze u centralnu Srbiju i dodao da ni prištinske vlasti neće izdavati takve dokumente putnicima iz centralnog dela Srbije.

Ocenio je da je to velika olakšica za građane KiM "koji su putovali u ili kroz Srbiju” i izrazio nadu da će se istom dinamikom nastaviti i “ostale inicijative”, prenosi RTK. Dodao je da se nada da neće biti problema ni prilikom preregistracije vozila sa srpskim tablicama na one RKS u naredna dva meseca.

Jevtić: Nijedan Srbin neće da prihvati preregistraciju

Ipak, s ovom tvrdnjom nije saglasan potpredsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić koji podseća da su se Srbi južno od Ibra u potpunosti integrisali u kosovske institucije i da su i pre više od 10 godina preregistrovali svoje automobile, a da danas žive u nikad težim okolnostima.

Po njemu, pitanje tablica nije suštinski već potreba vlade Kosova da na svaki način Srbi prihvate nešto što sa pravom odbijaju jer im primer Srba južno od Ibra pokazuje da i ako prihvate kosovske tablice život im neće postati bolji.

Euronews

"Srbi su dali pun mandat predsedniku da pregovara u njihovo ime kako bi se iznašlo rešenje za sva ova pitanja. Ponuđeno rešenje su KS tablice. Dakle, Kurti nije sada u situaciji da kaže da sada nemamo rešenje. Imamo rešenje, isto ono rešenje koje su Srbi južno od Ibra imali i mislim da je to veliki ustupak Srba sa severa Kosova i Metohije, ustupak koji verovatno neće naići na punu podršku svih. Uvek će se naći ko će biti protiv toga, ali je ustupak. I ako gospodin Kurti odbije to, nakon 30, oktobra mi možemo opet da imamo situaciju tenzija, na ivici incidenata i sukoba jer zaista po onim informacijama, ne živim na severu Kosova i Metohije i možda nisam najrelevantniji da to kažem, ali u razgovoru sa svojim kolegama, danas nijedan Srbin kada govorimo u generalnom smislu nije spreman i neće da prihvati da registruje svoje vozilo na RKS tablice", rekao je Jevtić.

Beograd i Priština postigli su 27. avgusta dogovor o ličnim dokumentima, prema kojem Beograd ukida dokumenta za vlasnike ličnih karata koje su izdale privremene prištinske institucije, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa ličnim kartama Srbije. Na prelazu su na vidnim mestima postavljene table sa "disklejmerima", odnosno obaveštenja u kojima se objašnjava da se omogućavanje korišćenja ličnih karata koje je izdala Priština vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija