Politika

Sastanak Vučića i Piča: Britanski izaslanik zahvalio predsedniku Srbije na posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2022

-

14:38

Sastanak Vučića i Piča: Britanski izaslanik zahvalio predsedniku Srbije na posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine
Sastanak Vučića i Piča: Britanski izaslanik zahvalio predsedniku Srbije na posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuartom Pičom, sa kojim je razgovarao o aktuelnim svetskim i regionalnim temama, poput dijaloga Beograda i Prištine, kao i o unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Ujedinjenog kraljevstva.

Podsećajući na to da se ove godine navršava 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Ujedinjenog kraljevstva, predsednik Vučić je istakao da je Beograd opredeljen za intenziviranje srpsko-britanske saradnje, posebno ekonomske, u kojoj ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti, navodi se u saopštenju iz Predsedništva.

Takođe, zahvalio je britanskoj vladi na finansijskoj pomoć koju pruža kroz Fond za dobru upravu, a koja je fokusirana na podršku reformama u domenu vladavine prava i privrednog razvoja.

Specijalni izaslanik Pič je, govoreći o aktuelnoj energetskoj krizi, kao posledici rata u Ukrajini, rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno za saradnju sa Srbijom u oblasti energetske bezbednosti i njenom unapređenju, navedeno je. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, predsednik Vučić je još jednom naglasio da Srbija insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, posebno za Srbe na KiM, te da ulaže velike napore za postizanje održivog dogovora kroz dijalog i kompromis, bez nametnutih rešenja.

Specijalni izaslanik Pič je zahvalio predsedniku Vučiću na posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine. On je, u ime Vlade UK, podržao evropske aspiracije Srbije, naglasivši da je neophodno dalje unapređenje ljudskih prava i rad na reformama u različitim oblastima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija