Biznis vesti

Gasovodi Severni tok 1 i 2 oštećeni na tri mesta u istom danu, Kremlj ne isključuje mogućnost sabotaže

Komentari

Autor: Rojters/Tass/Tanjug

27/09/2022

-

11:36

Gasovodi Severni tok 1 i 2 oštećeni na tri mesta u istom danu, Kremlj ne isključuje mogućnost sabotaže
Gasovodi Severni tok 1 i 2 oštećeni na tri mesta u istom danu, Kremlj ne isključuje mogućnost sabotaže - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kvarovi do kojih je došlo na tri kraka podmorskih gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 su bez presedana, a vreme popravke je nemoguće proceniti za sada, saopštila je danas kompanija Nord Strim AG, operater cevovoda Severni tok 1.

"Oštećenja koja su se dogodila u jednom danu istovremeno na tri linije sistema podmorskih cevovoda Severni tok su bez presedana. Za sada nije moguće proceniti vreme za popravku gasne transportne infrastrukture", navela je kompanija u saopštenju za novinare, izvestila je agencija Tass.

Istu informaciju prenosi i Rojters, napominjući da je saopštenje usledilo posle upozorenja švedske pomorske uprave o dva curenja gasa na gasovodu Severni tok 1, ubrzo nakon što je Danska izvestila o curenju gasa na obližnjem gasovodu Severni tok 2 zbog kojeg je ograničila plovidbu u radijusu od pet nautičkih milja.

Gasovod Severni tok 1, koji se sastoji od dva paralelna kraka pojedinačnog kapaciteta od po 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, počeo je da isporučuje gas direktno iz Rusije u Nemačku 2011. godine.

Protok gasa tim cevovodom, koji je od jula radio sa samo 20 posto kapaciteta, zaustavljen je krajem avgusta i nije ponovo pokrenut nakon redovnog remonta.

Za to što Severni tok 1 nije ponovo pokrenut Rusija krivi neispravnu opremu na ključnoj kompresorskoj stanici i sankcije Zapada prema Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Severni tok 2, koji se proteže skoro paralelno sa Severnim tokom 1 po dnmu Baltičkog mora, izgrađen je u septembru 2021. godine, ali nikada nije pokrenut jer je Nemačka odbila da ga sertifikuje. Taj projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana pre nego što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, dodaje britanska agencija.

Kremlj: Ne isključujemo ni mogućnost sabotaže

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 posledica sabotaže.

"Sada ne možemo da isključimo nijednu opciju. Očigledno je da se radi o nekakvim oštećenjima cevi, i ne možemo isključiti nijednu jedinu mogućnost pre nego što dobijemo rezultate istraživanja o tome šta je uzrok", rekao je on odgovarajući na pitanje agencije Tas s da li da je možda sabotaža izazvala curenja gasa.

Peskov je, kako prenosi agencija Rojters, takođe rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije, koja zahteva hitnu istragu jer je to pitanje energetske bezbednost "celog kontinenta".

Danska premijerka: Teško je zamisliti da je ovo slučajnost

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je danas da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 posledica sabotaže.

"Teško je da se zamisli da je ovo slučajnost. Ne možemo da isključimo sabotažu, ali je prerano za zaključke", rekla je Frederiksen u Poljskoj, gde je prisustvovala otvaranju gasovoda koji će povezati norvešku gasnu mrežu sa Poljskom, preneo je Interfaks.

Nemački bezbednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog toga što se još istražuje kako je došlo do oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, takođe je rekao da ta zemlja sumnja da je to rezultat sabotaže.

"Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem", rekao je on, preneo je Blumberg.

Kako je rekao nemački bezbednosni zvaničnik, istraga nemačkih, danskih i švedskih vlasti je teška jer su lokacije pod vodom u Baltičkom moru. Dodao je da će možda biti potrebna podmornica.

Gas poskupeo nakon vesti o oštećenjima

Holandske i britanske cene gasa porasle su danas pošto je vest o oštećenjima na gasovodu Severni tok 1 od Rusije do Evrope izazvala zabrinutost za bezbednost energetske infrastrukture u EU, pri čemu je sve manja verovatnoća da će protok gasa kroz taj cevovod biti brzo obnovljen.

Cena gasa za isporuku u oktobru (fjučers ugovori) na holandskoj berzi porasla je za 11 evra na 184,50 evra po megavat satu (MVh) na trgovanju do 09:07 časova po srednjoevropskom vremenu, javlja Rojters.

Istovremeno, cena novembarskih fjučersa gasa u Holandiji skočila je za 13,85 evra na 203,10 evra po MWh, dok je britanska cena gasa za novembrsku isporuku porasla za 24 penija na 4,08 funti po britanskoj termalnoj jedinic (BTU).

Mada nijedan od ta dva gasovoda trenutno ne snabdeva Evropu gasom, ovi incidenti su izazvali zabrinutost za bezbednost gasne infrastrukture u evropskom bloku.

"Curenje gasa na Severnom toku 1 i Severnom toku 2 na tri odvojene lokacije ne zvuči kao slučajnost. Tajming ovog dešavanja u svetlu početka zimske gasne sezone, 1. oktobra, kao i puštanja u rad potpuno novog Baltičkog cevovoda koji će isporučivati norveški gas u Poljsku, preorijentišući se sa ruskih linija - sve to pojačava napetost na tržištu“, rekao je Tom Marzec-Manser, šef za gasnu analitiku gasa u kompaniji ICIS.

Oštećenja na ruskim gasovodima dogodila su u trenutku kada Baltički cevovod, godišnjeg kapaciteta od 10 milijardi kubnih metara dnevno, treba da bude otvoren kasnije danas, napominje britanska agencija.

Protok preko gasovoda Jamal-Evropa u Poljsku iz Nemačke skočio je danas, dok su tokovi gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine ostali na nepromenjenom nivou.

Komentari (0)

Biznis