Evropa

Mišel: Severni tok tema lidera EU u Pragu, sabotaža gasovoda predstavlja pretnju za Uniju

Komentari

Autor: Fonet

01/10/2022

-

22:11

Mišel: Severni tok tema lidera EU u Pragu, sabotaža gasovoda predstavlja pretnju za Uniju
Mete Frederiksen i Šarl Mišel - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da će se o sabotaži na gasovodu Severni tok, kao bezbednosnoj pretnji za evrozonu, razgovarati na samitu lidera u Pragu.

On je na Tviteru, posle sastanka sa danskom premijerkom Mete Frederiksen, ocenio da "sabotaža gasovoda Severni tok predstavlja pretnju za Evropsku uniju".

 

 

Mišel je istakao odlučnost da bude obezbeđena "kritična infrastruktura" EU, navodeći da će lideri o tome razgovarati na samitu u Pragu.

Frederiksen je navela da "šteta na Severnom toku mora da bude temeljno istražena".

"Ozbiljna situacija za Evropu. Obezbeđivanje kritične infrastrukture je važno kao i uvek", dodala je, ocenivši da su snažna partnerstva ključna za napredovanje.

Evropski čelnici iz više od 40 zemalja pozvani su na okupljanje u Pragu u četvrtak, a u petak se održava samit lidera 27 članica EU.

Portparol Severnog toga 2 Urlih Lisek izjavio je danas agenciji Frans pres da je prestao da curi gas iz gasovoda koji povezuje Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora.

"Pritisak vode je manje-više zatvorio gasovod, tako da gas koji je unutra ne može da izađe", rekao je Lisek i naveo da u gasovodu još ima gasa.

Curenje gasa iz Severnog toka 1 Švedska je prijavila 29. septembra, a ubrzo je do eksplozije došlo i na Severnom toku 2.

Rusija za sabotažu okrivljuje Zapad, pre svega Sjedinjene Države, koje optužbu kategorički odbijaju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa