Biznis vesti

Italijanska vlada uvodi porez na ekstraprofit energetskih kompanija

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

29/11/2022

-

16:26

Italijanska vlada uvodi porez na ekstraprofit energetskih kompanija
Italijanska vlada uvodi porez na ekstraprofit energetskih kompanija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska vlada planira da uvede porez od 50 odsto na ekstra prihode koje su energetske kompanije ostvarile na osnovu rasta globalnih cena nafte i gasa, izvestio je Rojters, pozivajući se na uvid u nacrt budžeta te zemlje za 2023. Prema izveštaju, ovaj porez će se naplaćivati na deo prihoda koji je neka kompanija ostvarila u 2022, a za koji se utvrdi da je najmanje 10 odsto veći od proseka koji je firma imala između 2018. i 2021. Ipak, porez će biti ograničen na 25 posto vrednosti neto imovine kompanije, koja je zabeležena do kraja 2021. 

Ministarstvo finansija Italije je prošle nedelje predstavilo drugačiju verziju nacrta budžeta, s porezom od 35 odsto umesto 50 odsto, i koji je trebalo da se obračunava na bazi ostvarene dobiti, a ne prihoda. Sadašnji porez za energetske kompanije u zemlji iznosi 25 procenata.

Konačna verzija budžeta tek treba da bude zvanično objavljena. Italija se bori s oštrim rastom inflacije, koja je prošlog meseca dostigla 40-godišnji maksimum od 11,9 odsto medjugodišnje, uglavnom zbog visokih cena energije, koje su skočile za 71,1 posto na godissnjem nivou, pokazuju zvanični podaci.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis