Biznis vesti

"Energetski pasoš" će morati da ima svaki novi automobil: Stupa na snagu Pravilnik o ekonomičnosti potrošnje goriva

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2022

-

15:49

"Energetski pasoš" će morati da ima svaki novi automobil: Stupa na snagu Pravilnik o ekonomičnosti potrošnje goriva
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Pravilnik o podacima ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 novih putničkih vozila, po kojem novi automobili koji se prodaju u Srbiji moraju imati informacije o energetskoj efikasnosti i ekonomičnosti potrošnje goriva, odnosno "energetski pasoš" za svako vozilo, počeće da se primenjuje 24. decembra. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Branko Stamatović je, otvarajući seminar na kojem su se uvoznici i distributeri novih vozila upoznali sa tim pravilnikom i obavezama koje iz njega proističu, podsetio da je Srbija prošle godine donela Zakon o klimatskim promenama nakon otvaranja poglavlja 27.

"Tim zakonom je prepoznata ova direktiva EU 1999/94 i transponovanjem te direktive je donet Pravilnik o podacima o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 novih putničkih vozila", kazao je Stamatović. 

On je naveo da Agencija za bezbednost saobraćaja ima obaveze koje proističu iz tog pravilnika, kao i da je poenta da kupac bude informisan kako bi doneo dobru odluku i za sebe i za životnu sredinu.

"Nakon 24. decembra svako novo vozilo koje se prodaje u Srbiji mora imati informacije o energetskoj efikasnosti, emisiji CO2 i ekonomičnosti potrošnje", objasnio je Stamatović na seminaru u Beogradu.

Neke od obaveze koje proističu iz Pravilnika su da novi model putničkih automobila M1 - poseduje oznaku o ekonomičnosti vozila, kao i da na kraju svake godine uvoznik dostavlja ABS listu modela svih novih vozila sa podacima koji su propisani u tabeli.

Takođe, ABS prikuplja liste sa podacima od svih uvoznika i objavljuje vodič sa savetima za vozače, sa objašnjenjima o uticaju na životnu sredinu, kao i sa listom svih modela svih marki koje se prodaju na našem tržištu.   Pored toga, objavljuje se i lista deset najekonomičnijih modela za svaki tip goriva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis