Biznis vesti

Frilenserima stižu rešenja za porez od pre pet godina dok čekaju primenu novog propisa od januara

Komentari

Autor: Maja Popović / Euronews Srbija

21/12/2022

-

16:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poreska uprava je za decembar pripremila 8.000 privremenih poreskih rešenja za osobe koje su ostvarivale prihod iz inostranstva pre pet godina. To je saopštilo Udruženje radnika na internetu, koje zbog toga traži sastanak sa nadležnima. Frilenseri su danas uputili poziv za hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreskom upravom i traže da se porez i doprinos na njihov dohodak ne obračunava od 2017. godine, već od 2021. godine.

To bi značilo ukidanje poreskih rešenja koja je Poreska uprava ovih dana počela da šalje za 2017. godinu, a oni očekuju da će narednih meseci, verovatno nastaviti uručenja i za naredne četiri godine, zaključno sa 2022. 

U Udruženju radnika na internetu kažu da je prelazni model oporezivanja koji je usvojen 2021. godine do usvajanja konačnog rešenja za status frilensera koji će važiti od 1. janura, povoljniji od onog koji je Poreska uprava htela da primeni pre njihovih protesta krajem 2020. godine i početkom 2021, ali da je sada ekonomska situacija teža i da bi frilenserima bilo neizvodljivo da istovremeno plaćaju zaostali dug i tekuće obaveze po novom modelu koji će se primenjivati od januara.

Obaveze koje sada stižu na adrese frilensera, nastale su zbog prelaznog modela sa kojim su se oni ranije usaglasi - da plate oko 13,5 odsto poreza i doprinosa na sumu koja je iznad neoporezivih 530 evra mesečno i to za period od 2017. do 2022. godine. Sada navode da se situacija u poslednje dve godine promenila na gore zbog krize i da su mnogi od njih izgubili posao ili da rade smanjenim obimom, tako da su obaveze koje dospevaju još jedan udar na budžet.

"Ovo je veliki problem za sve nas i mora da dođe do nekog kompromisa. To je veoma nepovoljno rešenje za budućnost, s obzirom da rate za porez iz 2017. kreću u naplatu od januara 2023. godine, a uporedo i obaveze po novom zakonu za tekuću godinu. Ministarstvo finansija će možda reći da su to povoljne rate, jer je reč o samo jednoj godini. Ali, neko će imati pet godina duga, pa će mu rata od 50 evra postati rata od 250 evra, na šta treba dodati i tekuće troškove što su ogromni iznosi i obaveze", kaže Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu. 

profimedia

 

Podsetimo, Srbija nije imala sistem za oporezivanje onih koji zarađuju preko interneta i 2020. godine je htela da ih oporezuje prema Zakonu na dohodak građana po kome bi oni morali da za poreze i doprinose izdvoje do 80 odsto prihoda. To je izazvalo burnu reakciju frilensera, koji su protestovali i izborili se za prelazno rešenje koje je podrazumevalo do 768.000 dinara neoporezivih prihoda godišnje i oko 13,5 odsto poreza na preostali iznos iznad neoporezive sume za prethodnih pet godina. Poreska uprava je sada retroaktivno počela da izdaje rešenja za prvu od poslednjih pet godina. 

Pristizanje rešenja za stare dugove, odnosno poreske obaveze, poklopilo se se početkom primene novog Zakona koji stupa na snagu 1. januara, a koji podrazumeva izdvajanja 15 do 26 odsto za većinu frilens zajednice.

Novi način oporezivanja od januara

Procenjuje se da u Srbiji oko 100.000 građana zarađuju kao frilenseri  pružajući znanje I usluge iz IT tehnologija, konsaltinga ili stranih jezika. Snežana Ugrinov iz Fiskalnog saveta kaže da u Srbiji ne postoje tačni podaci ko su frilenseri, koliko ih tačno ima, kakve su njihove karakteristike.

Ono što je jasno - postoje dve opcije samooporezivanja, od koje će građani odabrati jednu, u zavisnosti od svojih prihoda. Prva opcija je za one čije su zarade niske i povremene, pa ukoliko one iznose manje od 32.000 mesečno, neće plaćati poreze i doprinose, već samo minimalno zdravstveno osiguranje.

"Na primer, profesor engleskog jezika u školi, koji hoće da svoj budžet uveća frilensom, moraće i da prijavi taj prihod. Ukoliko je taj novac ispod 50.000 din mesečno, opcija A dozvoljava za malo novca da taj prihod prijavi i da bude legalai u svom poslovanju", navodi Sofija Popara iz Digitalne zajednice.

Onima koji  zarađuju više od 50.000 din mesečno i imaju stalne klijente, više će odgovorati druga opcija. Poreze i doprinose plaćaće za svaki kvartal, a neoprezivi mesečni prihod  je 19.300 dinara. U Digitalnoj zajednici smatraju da je ovo adekvatan način oporezivanja.

profimedia

 

"Ovo je presedan da se napravi neka vrsta oporezivanja tih lica, a da je dovoljno fleksibilan i plus povoljan za osobe koje posluju na taj način", smatra Sofija Popara.

Iz Fiskalnog saveta,  međutim,  kažu da ovo rešenje nije održivo, da je privremeno i da će morati da se menja.

"Mi smo već nekoliko puta upozoravali da uvođenje selektivnih olakšica i izuzetaka, nije dobra poreska praksa. A naročito poslednjih godina, imamo ad hok izmene različitih segmenata poreza na dohodak i ovo sve urušava princip celovitosti i integriteta poreskog sistema, što nije dobro ni za fiskalni moral u društvu", smatra Snežana Ugrinov iz Fiskalnog saveta.

Oporezivanje frilensera po novim propisima počinje sledeće godine, pa će se se građani tek tada odučiti za jednu od ponuđenih opcija, nakon ćega će se znati koliko je tačno frilensera, ali i ko se sve može samooporezivati na ovaj način.  

Preporuka za vas

Komentari (2)

Ana

28.12.2022 08:34

Pitanje; zasto je meni stiglo resenje za porez? Ja sam negovateljica , i radim preko Slovacke agencije , porez agencija placa u Slovackoj takodje i zdravstveno , sta pravno treba da uradim, ja nisam filenser.

Biznis