Biznis vesti

Milioni za zlato, skupocene satove i luksuzne automobile: Najskuplji artikli koji su prodati u Srbiji na e-licitaciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/01/2023

-

13:04

Milioni za zlato, skupocene satove i luksuzne automobile: Najskuplji artikli koji su prodati u Srbiji na e-licitaciji
Milioni za zlato, skupocene satove i luksuzne automobile: Najskuplji artikli koji su prodati u Srbiji na e-licitaciji - Copyright FoNet/Uprava carina

veličina teksta

Aa Aa

Skupoceni satovi, luksuzni automobili, nakit, ekskluzivne ženske tašne, ali i USB kablovi, slušalice, izgubljeni prtljag - sve to samo je deo onoga što je Uprava carine tokom ove godine ponudila na prodaju na e-licitacijama. Pojedine stavke dostigle su višemilionske cene, a u budžet Srbije slilo se više od 68 miliona dinara. 

Elektronske licitacije uvedene su krajem marta 2022. godine, a do polovine decembra okončano je 29 internet javnih prodaja. Prvi predmet koji je ponuđen na prodaju na javnoj e-licitaciji u Srbiji bio je skupoceni sat marke hublot bing bang. Za njega se nadmetalo troje učesnika, a prodat je za 900.001 dinar na prvoj elektronskoj licitaciji robe koja je oduzeta na carini. 

To, međutim, nije najskuplji sat prodat na e-licitacijama ove godine. Još jedan sat prodat na prvoj e-licitaciji - "omega speedmaster" privukao je ogromnu pažnju. Za njega se nadmetalo njih šest zainteresovanih, podižući cenu čak 14 puta, a na kraju je prodat za 1.355.000 dinara.    

Ipak njegova cena je prava sitnica u odnosu na ručni sat marke rolex M2100 koji je u novembru prodat za više od četiri miliona dinara. Ovaj sat je jedan od pet predmeta koji je dostigao najvišu cenu na e-licitacijama. 

Prema podacima Uprave carina, možda i očekivano, najvišu cenu postigle su tri stavke dragocenih metala, koji su u jednom slučaju prodati za više od 7,8 miliona dinara, u drugom po ceni od preko 7,2 miliona dinara, a u trećem za nešto više od 7,1 milion dinara.

Nakon prodaje po ceni od 5,1 milion dinara na četvrtom mestu našao se putnički automobil "mercedes benz GLE", a među najskupljim stavkama našao se jedan "BMW 520D" prodat za gotovo 1,2 miliona dinara.

Uprava carina je kroz 38 e-licitacija na prodaju ponudila brojnu zaplenjenu robu među kojom su bile i ekskluzivne tašne, dukati, mobilni telefoni, putnička ali i teretna vozila.

Među najvrednijim predmetima, za koji se očekivalo da će sigurno zagolicati maštu potencijalnih kupaca je i dijamantski prsten "Chopard", ali je on ostao bez vlasnika.

Na prvoj e-licitaciji koju je organizovala carinarnic Niš ponuđen je čak i jedan autobus, ali je bilo oglašavanja i izgubljenog prtljaga, USB kablova, slušalica.   

Prema podacima Uprave carina, od ukupno 38 e-licitacija okončano je 29 javnih prodaja i ostvaren je prihod za budžet Republike Srbije od 68.348.800,90 dinara. Osim prodaje zaplenjene robe, budžet Srbije puni se i oduzetim novcem na carini.

Od početka 2022. godine do polovine decembra, carinici su, prema podacima Uprave, zbog sakrivanja ili neprijavljivanja zadržali 4.120.050 evra, 723.365 američkih dolara, 131.260 švajcarskih franaka, 32.550 britanskih funti, 8.950 australijskih dolara, 1.420 konvertibilnih maraka (BiH), 243.355 ukrajinskih grivni, 31.650 danskih kruna i 4.000.000 mađarskih forinti, što je ukupno oko pet miliona evra.

Gde sve carinici pronalaze skrivenu robu

Gotovo da ne postoji mesto gde carinici nisu pronalazili sakrivenu robu, životinje, devize ili pak ilegalne migrante. 

Oni koji robu ne žele da prijave carini najčešće su za šverc koristili fabričke šupljine vozila, ili pak specijalno dograđene pregrade, tzv. "bunkere", kažu iz Uprave carina.

Da gotovo da nema mesta gde se ne može pronaći skrivena roba pokazuje i primer rekordne zaplene novca na graničnom prelazu Preševo koji su sprečili pokušaj krijumčarenja preko 700.000 neprijavljenih evra i dva smaragda.

To je, kako navode iz Uprave carina, bilo sakriveno u kutiji za prvu pomoć, vratima automobila, reflektujućem prsluku, torbama sa prtljagom, kesi iz supermarketa, kutiji za parfem, kutiji za lekove, plastičnoj korpi sa dečjim igračkama, pa čak i u kutiji dečjih bojica.

Uprava Carina

 

U specijalno prerađenom bunkeru poda jednog automobila na kontrolnom punktu Merdare pronađena je rekordna količina zlata čak 11,6 kilograma vrednog oko 44 miliona dinara.

Gotovo isto toliko otkriveno je 15. septembra na prelazu Batrovci kada je u punom rezervoaru jednog automobila pronađeno oko 11 kilograma zlata vrednog preko pola miliona evra.

Uprava carine Republike Srbije

 

Mesta skrivanja, kao i roba koja se krijumčari, kako kažu, direktno zavisi od vrste saobraćaja. 

"Primera radi, u šupljinama brodova i njihovim brojnim tankovima krijumčare se uglavnom nafta, ali i cigarete i druga akcizna roba. Avio saobraćaj je karakterističan po tome što se zbog ograničene težine i gabarita prtljaga u njemu krijumčare manje količine narkotika, cigareta i cigarilosa, nakit dragocenosti, skupi satovi i slično", kažu u Upravi carina za Euronews Srbija. 

Dodaju da drumski saobraćaj, bilo da je reč o putničkom ili teretnom, karakteriše široka lepeza i mesta skrivanja, ali i robe koja se krijumčari.

Komentari (0)

Biznis