Biznis vesti

Globalne cene nafte na najvišem nivou u poslednje tri nedelje

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

27/12/2022

-

15:14

Globalne cene nafte na najvišem nivou u poslednje tri nedelje
Globalne cene nafte na najvišem nivou u poslednje tri nedelje - Copyright AP Photo/Amr Nabil, File

veličina teksta

Aa Aa

Globalne cene nafte su dostigle danas najviši nivo u poslednje tri nedelje, pošto je najveći svetski uvoznik sirove nafte, Kina, najavila ukidanje nekih korona mera ograničenja, što je podgrejalo nade u oporavak potražnje za gorivom. Cena međunarodno referentne nafte Brent je porasla za 0,70 posto na 84,51 dolar po barelu na trgovanju do 14:00 časova po našem vremenu, dok je američka nafta WTI skočila za 0,78 procenata na 80,18 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com.

To su najviši cenovni nivoi za oba tipa nafte od 5. decembra. Do skoka cena dolazi nakon što je kineska Nacionalna zdravstvena komisija objavila u ponedeljak da će ukinuti karantin za dolazne putnike, počev od 8. januara. Ova restriktivna mera je na snazi od početka pandemije u Kini.

"Ovo je svakako nešto čemu su se trgovci i investitori nadali“, rekao je Naem Aslam, glavni tržišni analitičar kompanije Avatrejd, prenosi Rojters.

Stručnjaci kažu da ih brine to da će moguće smanjenje ruske proizvodnje i poremećaj isporuka u Sjedinjenim Državama zbog zimskih nepogoda podsticati dalji rast cena nafte.

"Moskva bi mogla da smanji proizvodnju za 500.000-700.000 barela dnevno početkom 2023. kao odgovor na zapadno ograničenje cena "crnog zlata", izjavio je u petak zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak. 

Rusija je treći najveći svetski proizvođač nafte, a procenjeno smanjenje pumpanja bi iznosilo otprilike 5,0-6,0 posto dnevne proizvodnje u toj zemlji. To bi dodatno moglo da zaoštri sistuaciju s ponudom na globalnom energetskom tržištu, budući da se očekuje oporavak potražnje u Kini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis