Biznis vesti

Potonule cene nafte na svetskim berzama - dostigle najniži nivo od decembra prošle godine

Komentari

Autor: Bloomberg / Tanjug

28/11/2022

-

13:27

Potonule cene nafte na svetskim berzama - dostigle najniži nivo od decembra prošle godine
Potonule cene nafte na svetskim berzama - dostigle najniži nivo od decembra prošle godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su pale danas na najniži nivo od decembra 2021. zbog talasa nemira u Kini koji je pogodio apetit investitora prema rizčnoj imovini i pomutio izglede u vezi s potražnjom energije, pojacavši stres na ionako nestabilnom globalnom tržištu sirove nafte. Međunarodno refernta nafta Brent pala je za 2,53 dolara ili za 3,03 posto na dnevnom nivou, na 81,10 dolara za barel, na trgovanju do 11: 37 časova po našem vremenu, prema podacima sa portala oilprice.com koji prati kretanje cena u realnom vremenu.

Američka WTI nafta je potonula za 2,25 dolara ili za 2,95 procenata na 74,03 dolara po barelu. U Kini su tokom vikenda izbili masovni protesti zbog strogih antikovid mera širom zemlje, uključujući demonstracije u Pekingu i Šangaju, što je podstaklo rasprodaju na tržištu nafte na početku ove nedelje, izveštava Bloomberg.

Novo povlačenje cena nafte dolazi nakon višenedeljnog pada izazvanog znacima privrednog usporavanja Kine i odluke Evropske unije o ograničenju cene ruske sirove nafte, koja će, kako se čini, imati minimalan uticaj na trgovinu.

profimedia

 

Špekulanti su značajno smanjili ulaganja u naftu, pri čemu su prošle nedelje objavili šesto najveće smanjenje neto dugih pozicija za Brent naftu. U narednim danima će na tržištu verovatno biti prisutna veća volatilnost cena u iščekivanju sastanka grupe OPEK+ o sledećem nivou proizvodnje.

Podaci sa kineske društvene mreže Baidu pokazuju da je saobraćaj u najvećim kineskim gradovima jutros naglo opao, pri čemu je u glavnom gradu Pekingu promet bio za 45 odsto manji nego pre godinu dana, dok je u Guangdžou bio manji za 35 odsto.

Procenjuje se da bi kineska potražnja za naftom u ovom kvartalu mogla u proseku da iznosi 15,11 miliona barela dnevno, što je manje u odnosu na 15,82 miliona barela dnevno godinu dana ranije, prema amneričkoj analitičkoj kompaniji Kepler.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis