Biznis vesti

Pad cena nafte na globalnom tržištu zbog usporavanja rasta privrede

Komentari

Autor: SEEbiz

21/11/2022

-

09:42

Pad cena nafte na globalnom tržištu zbog usporavanja rasta privrede
Pad cena nafte na globalnom tržištu zbog usporavanja rasta privrede - Copyright AP Photo/Amr Nabil, File

veličina teksta

Aa Aa

Cena barela na londonskom tržištu potonula je prošle nedelje za 8,7 posto, na 87,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio gotovo 10 posto, na 80,08 dolara. Pad cena je posledica usporavanja rasta privrede, jer zbog toga slabi i potražnja za naftom.

Trgovce najviše zabrinjava dalji rast broja zaraženih kovidom 19 u Kini, što je potopilo nade da će najveći uvoznik nafte u svetu u kratkom roku ukinuti sva korona ograničenja i tako doprineti rastu potražnje za energijom. Prošle nedelje su Peking i neki drugi veliki gradovi izvestili o najvećem broju novozaraženih od početka pandemije.

"Rast broja novih slučajeva kovida u Pekingu i drugim gradovima podsetio nas je da ne treba tako skoro očekivati promenu u putanji rasta privrede i potražnje za naftom u najvećem svetskom uvozniku nafte", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Zbog restriktivnih mera protiv širenja virusa rast druge po veličini svetske ekonomije već duže vreme usporava. Očekuje se i daljnje usporavanje rasta američke privrede, s obzirom da Američke federalne rezerve (FED) zbog visoke inflacije najavljuju dalje povećanje kamatnih stopa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ponovo je prošle nedelje snizila procenu rasta globalne potražnje za naftom u 2022, ističući covid-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim ekonomijama.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je, pak, prognozu rasta potražnje u ovoj godini i podsetila da 5. decembra na snagu stupa embargo EU na uvoz ruske nafte brodovima, što znači da treba naći zamenu za oko 1,1 miliona barela nafte dnevno. IEA procenjuje da bi u 2023. rast potražnje mogli zakočiti nepovoljni ekonomski trendovi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis