Biznis vesti

Cena nafte Brent porasla na 101,1 dolar po barelu

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

15:57

Cena nafte Brent porasla na 101,1 dolar po barelu
Skladište nafte u Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su porasle danas usled izveštaja o većem padu američkih zaliha nego što su tržišta očekivala i obnovljene zabrinutosti u pogledu ponude nakon što je saudijski ministar energetike nagovestio moguće smanjenje isporuka kako bi se sprečile ekstremne oscilacije cena. Međunarodno referentna nafta Brent trgovala se na Londonskoj berzi u 13:08 časova po lokalnom vremenu po ceni od 101,1 dolar za barelu, što je rast od 0,9 posto u odnosu cenu od 100,22 dolara na zatvaranju trgovanja u utorak, prema podacima sa portala oilprice.com.

Cena američke referentne nafte WTI iznosila je u isto vreme 94,57 dolara za barel, ojačavši za skoro 1,0 procenat u odnosu na nivo na jučerašnjem zatvoranju od 93,74 dolara po barelu. Američki institut za naftu (API) procenio je da su američke zalihe sirove nafte pale za čak 5,6 miliona barela prošle nedelje, u odnosu na tržišne prognoze pada od 450.000 barela.

Do ovako velikog pada došlo je pošto je Ministarstvo energetike pustilo na tržište ogromnih 8,1 milion barela iz strateških rezervi nafte u sedmici završenoj 19. avgusta, čime se nivo strateških rezervi smanjio na 453,1 milion barela, navodi portal oilprice..

Tržišni akteri iščekuju sada zvanične podatke o zalihama nafte u SAD koje treba da objavi kasnije danas Uprava za energetske informacije (EIA).

profimedia

 

Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman upozorio je u utorak na moguće smanjenje ponude kako bi se korigovale cene, pominjući u tom kontekstu da treba otloniti nedoslednosti između stvarnog stanja na fizičkom tržštu i onog na papiru, kako bi se prekinuo začarani krug koji izaziva ekstremne fluktuacije cena.

Salman je rekao da grupa OPEK+ radi na novom sporazumu koji bi se primenjivao posle 2022. i na smanjenju proizvodnje, a na temelju sadašnjeg sporazuma koji ističe u septembru ove godine.

Dodatni podsticaj rastu cena nafte izazvala je informacija da bi isporuke nafte iz Kazahstana mogle da budu zaustavljene nekoliko meseci zbog oštećenih privezišta na crnomorskom terminalu Kaspijskog naftovoda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis