Biznis vesti

Cena nafte skočila na 120 dolara za barel

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2022

-

08:36

Cena nafte skočila na 120 dolara za barel
Cena nafte skočila na 120 dolara za barel - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su uzletele na početku nove trgovačke nedelje, usled ublažavanja kovid mera u Kini i plana Evropske unije za zabranu uvoza ruske sirove nafte.

Evropska nafta Brent je dostigla noćas 120,2 dolara po barelu nakon čega se neznantno spustila na 119,8 dolara. Cena Brenta, koja predstavlja refrerentnu vrednost na globalnom tržištu nafte zaključila je prošlu sedmicu s dobitkom od 6,0 posto, na najvišem nivou po poslednja dva meseca, prenosi "Blumberg".

Američka nafta WTI je takođe ojačala i trguje se prema poslednjim raspoloživim podacima na nivou od 115,8 dolara za barel.

Vlasti Šangaja, kineskog trgovačkog i poslovnog središtu, dozvolile su svim proizvođačima da nastave rad od juna, a držacvni zvaničnici su objavili da je i u Pekingu epidemija korona virusa stavljena pod kontrolu.

Jačanje cena "crnog zlata" poduprto je takođe najavama da će ministri zemalja članica Evropske unije, koji nisu uspeli u nedelju da se dogovore oko sporazuma o revidiranom paketu sankcija koji bi uključio i zabranu ruske nafte, da će nastaviti razgovore tokom ove nedelje.

Mađarska za sada odbija da podrži kompromis uprkos predlozima kojim su joj ponuđeni izvesni ustupci kako bi osigurala snabdevanje naftom, a jedan zvaničnik EU je rekao za "Blumberg" da je dogovor i dalje moguć u narednim danima.

Za naftu Brent je maj šesti mesec koji će završiti u usponu, što najduži ciklus rasta njene cene u poslednjih više od deset godina. Tome su doprinele posledice rusko-ukrajinskog rata kao i povećana potražnja usled ukidanja kineskog lokdauna i, uslovno rečeno, vraćanja ekonomske aktivnosti u normalu.

Pored toga, skok cena se duguje i ogromnoj potražnji za gorivom u SAD, gde je počela letnja sezona vožnje tokom vikenda, što je maloprodajne cene benzina u toj zemlji vinulo do rekordnih nivoa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis