Biznis vesti

Počeo Svetski ekonomski forum u Davosu, prvi od 2020. godine

Komentari

Autor: FoNet

16/01/2023

-

23:19

Počeo Svetski ekonomski forum u Davosu, prvi od 2020. godine
Klaus Švab - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

U Davosu je počeo Svetski ekonomski forum, prvi od 2020. godine na kome će biti pokušano da se premoste političke podele u polarizovanom svetu, ojača posustala globalna ekonomija i razmotri problem klimatskih promena, javlja Asošiejted pres.

Na sastancima će se pokretati različita pitanja - od budućnosti đubriva i uloge sporta u društvu pa do pandemije kovid-19 i drugih pitanja.

Očekuje se prisustvo skoro 600 generalnih direktora kompanija i više od 50 šefova država i vlada, ali nikada nije jasno koliko konkretnih akcija proizlazi iz tog elitnog skupa, navodi AP.

Usporavanje globalne ekonomije biće glavna tema u Davosu, gde će na zasedanjima govoriti brojni zvaničnici, od direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristaline Georgijeve do predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Inflacija je porasla kako se svet ponovo otvorio od pandemije i Rusija napala Ukrajinu, dovodeći do poskupljenja hrane i energije. Iako je počela da usporava u velikim ekonomijama kao što su SAD i one u Evropi, inflacija je još uvek bolno visoka.

Georgijeva je pozvala na jačanje trgovine, pomaganje ranjivim zemljama da se nose sa dugovima kao i jačanje klimatske akcije.

Glavna klimatska tema na panelima foruma je prelazak sa fosilnih goriva na čistu energiju. Bivši američki potpredsednik Al Gor će govoriti o dekarbonizaciji, naporima za izgradnju čiste energetske infrastrukture i osiguravanju pravedne tranzicije.

Sledi jaka godina za enegetsku tranziciju s obzirom na to da su mnoge zemlje usvojile subvencije za obnovljivu energiju 2022. godine, prenosi Glas Amerike (VOA).

Jedna goruća tema na dnevnom redu – upotreba nuklearne fuzije – fokusira se na nauku koja nudi ogroman potencijal, ali je mnogo decenija udaljena od komercijalne upotrebe koja bi mogla da zadovolji svetske energetske potrebe.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Planirane su i sesije o pitanjima kao što su adaptacija na klimatske promene i paneli o uništavanju šuma, biodiverzitetu i budućnosti zaštite životne sredine.

Elitni skup je često meta kritika protivnika koji tvrde da su učesnici previše nedodirljivi, ili bogati ili moćni da bi se bavili potrebama običnih ljudi i planete.

Tokom cele nedelje, protivnici i aktivisti okupljaće se ispred Kongresnog centra da bi na odgovornost pozivali donosioce odluka i poslovne lidere. 

Komentari (0)

Biznis