Biznis vesti

Guglov “Alfabet” ukida 12.000 radnih mesta širom sveta - novi primer masovnog otpuštanja osoblja

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

19:17

Guglov “Alfabet” ukida 12.000 radnih mesta širom sveta - novi primer masovnog otpuštanja osoblja
Tanjug/AP/Marcio Jose Sanchez - Copyright Tanjug/AP/Marcio Jose Sanchez

veličina teksta

Aa Aa

Guglova matična kompanija Alfabet ugasiće 12.000 radnih mesta, što je oko šest odsto ukupno zaposlenih i odnosi se na njene filijale širom sveta.

Izvršni direktor Gugla i Alfabeta Sundar Pičai naveo je u internom imejlu da je preuzeo "punu odgovornost" za rezove, preneo je Bi-Bi-Si.

On je zahvalio osoblju što je "tako naporno radilo na svojim pozicijama", dodajući da je njihov "doprinos bio neprocenjiv".

"Iako ova tranzicija neće biti laka, pa ćemo podržati zaposlene dok traže svoju sledeću priliku", napisao je Pičai.

Najavio je otpremnine za zaposlene u SAD, koji će dobiti platu za najmanje 16 nedelja, kao i bonus za 2022. godinu, plaćeni odmor i šest meseci zdravstvenog osiguranja.

Prema nedavnim podacima, Gugl ima više od 5.500 zaposlenih u Velikoj Britaniji, ali još nije jasno koliko će na njih uticati rezovi. Volstrit je pozdravio smanjenje, pa su akcije Alfabeta porasle su za 3,5 odsto u elektronskom trgovanju pre otvaranja berze.

Ovo se događa nekoliko dana nakon što je Majkrosoft saopštio da će biti izgubljeno 10.000 pozicija i nedeljama nakon što je Amazon najavio otpuštanje radnika sa 18.000 radnih mesta.

Prema sajtu Laioffs.fii gotovo 194.000 zaposlenih u tehnološkoj industriji izgubilo je posao u SAD od početka 2022. godine, ne uključujući one koje je danas objavio Alfabet.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis