Biznis vesti

Vučić: Nemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji 78.000 ljudi, razmena vredna 8,3 milijarde evra

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

20:38

Vučić: Nemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji 78.000 ljudi, razmena vredna 8,3 milijarde evra
Instagram/buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, na prvoj gala večeri Nemačko-srpske privredne komore (AHK), da je godišnja trgovinska razmena između dve zemlje dostigla vrednost od čak 8,2 i 8,3 milijarde evra i da nemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji oko 78.000 ljudi.

Vučić je na svečanosti u hotelu Hilton rekao da su mnogi tehnički pojmovi u automobilskoj industriji prihvaćeni u našem jeziku i da svi u Srbiji kažu gepek, anlaser, auspuh, šoveršajbna, ratkapna, kuplung i drugo.

"To se sve i proizvodi u našoj Srbiji, jer su došle nemačke kompanije u našu zemlju, koje zapošljavaju naše inženjere, radnike i menadžere", rekao je Vučić.

Istakao je da je kada je postao premijer pre devet godina trgovinska razmena dve zemlje bila oko dve milijarde evra, a danas između 8,2 i 8,3 milijarde evra, kao i da su tada nemačke kompanije zapošaljavale 17.500 ljudi, a danas 78.000.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

 

Vučić veruje da će nemačke kompanije do kraja 2024. direktno zapošljavati i 100.000 ljudi u Srbiji.

Kazao je da nam u Srbiji sve to postaje normalno i zahvalio našim nemačkim partnerima na ogromnoj podršci.

Vučić je rekao da smo od njih mnogo naučili šta znači odgovornost, ozbiljnost i posvehcenost i marljivost kada je reč o poslu i da je zato naša zemlja napredovala i brže od drugih u okruženju, upravo zbog prisustva nemačkih kompanija, koje su menjale naše navike.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

Zato je, dodao je, važno da tu zahvalnost ne krijemo jer smo zahvaljujući njoj uspeli da podignemo našu zemlju.

Vučić je rekao da je predsednik AHK Srbija Milan Grujić mnogo uradio za tu saradnju i zahvalio mu na ogromnom ratu i entuzijazmu.

Grujić: U Srbiju bi ponovo investiralo 95 odsto nemačkih kompanija

Predsednik AHK Milan Grujić poručio je da je AHK najveća bilateralna komora i poslovno udruženje u Srbiji, koje u ovom trenutku broji više od 400 članova.

Navodeći da je "Uspeh povezuje" slogan AHK-a, Grujić je kazao da prisustvuju večeri kako bi sve do sada urađeno proslavili, učvrstili međusobna partnerstva i trasirali nove puteve.

"Ovo je prilika da se osvrnemo na period iza nas, sagledamo šta smo naučili u prethodne tri godine i vidimo kako da održimo pravi kurs u budućnosti. Ovde smo da vidimo koliko je velika i snažna vizija koja nas vodi i inspiriše i da li nas iskreno ujedinjuje", kazao je Grujić.

Naglasio je da više od 60 odsto nemačkih kompanija namerava da u Srbiji nastavi ekspanzijiu već u 2023. i da posmatraju svoje investicije dugoročno.

Istakao je da čak 95 odsto nemačkih kompanija koje su investirale u Srbiji kažu da bi ponovo donele takvu odluku. Navodeći da ti brojevi nisu slučajni već rezultat višedecenijskih napora.

"Tokom poslednjih 10 godina napori u saradnji su intenzivirani, postoji jasna podrška kroz državne programe i planove koji se realizuju, a koji čine Srbiju atraktivnom i stabilnom investicionom lokacijom", kazao je Grujić.

Prema njegovim rečima, AHK može da pruži informacije i podršku nemačkim kompanijama koje su zainteresovane da u Srbiji pokrenu i realizuju inicijative koje su od ključne važnosti za poslovanje, kao što su razvoj dualnog obrazovanja, zelena agenda i zelena tranzicija.
Najavio je da planiraju da u 2023. otvare biznis desk za savetovanja o zelenom vodoniku.

"Tu smo da razvijamo trajna partnerstva", kazao je Grujić i zahvalio svim pojedincima, grupama sa kojima su sarađivali, kao i Vladi Srbije, pokrajinskoj Vladi i vladinim agencijama, Privrednoj komori Srbije, GIZ-u.
 

Komentari (0)

Biznis