Biznis vesti

Cene gasa u Evropi na najnižem nivou u poslednjih godinu i po dana

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2023

-

21:43

Cene gasa u Evropi na najnižem nivou u poslednjih godinu i po dana
Cene gasa u Evropi na najnižem nivou u poslednjih godinu i po dana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene prirodnog gasa u Evropi pale su na najniži nivo u skoro 18 meseci, što je najnoviji znak da je region izbegao energetsku krizu od koje se strahovalo, prenosi CNN.

Referentne veleprodajne cene gasa pale su danas za skoro 5 odsto i dostigle su 49 evra (52 dolara) po megavat-satu, što je njihov najniži nivo od septembra 2021. i daleko od rekordnog nivoa od 320 evra postignutog u avgustu prošle godine, pokazuju podaci Independent Commodity.

Kako prenosi američki medij, ovo je izuzetan preokret za kontinent koji je pre samo nekoliko meseci bio suočen sa nestašicom i potencijalnim nestankom struje pošto je Rusija, nekada najveći snabdevač, drastično smanjila izvoz gasa u Evropu, kao odgovor na   sankcije EU zbog invazije na Ukrajinu. 

Pad cena, koje su na najnižem nivou od početka rata u Ukrajini, dodatno će smanjiti rizik od recesije u Evropi. Cene su snižene, kako navodi CNN, zbog neočekivano toplog vremena ove zime, kao i napora regiona da racionalizuje potrošnju gasa, pronađe alternativne snabdevače i popuni  skladišta.

Prodavnice gasa širom Evropske unije bile su popunjene 65 odsto u četvrtak, prema izveštaju Gas Infrastructure Europe, udruženja koje zastupa interese evropskih operatera gasne infrastrukture. 

EU je takođe povećala uvoz prirodnog gasa iz Norveške i tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Sjedinjenih Država i Katara.

"Izgleda kao da se Evropa uspešno odvikla od ruskog gasa", rekao je za CNN direktor za energetiku, klimu i resurse u Eurasia Group Hening Glojstin.

"I dalje je relativno skupo u poređenju sa dugoročnim prosekom pre krize, ali trenutni nivoi cena više ne ukazuju na rizik od nestašice, kao što su to bili veći deo prošle godine", dodao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis