Biznis vesti

Vučić: Rezerve gasa velike, pun Banatski dvor i 180-200 miliona kubnih metara u Mađarskoj

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

01/02/2023

-

12:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Srbija zimsku grejnu sezonu završiti sa velikim rezervama prirodnog gasa, popunjenim podzemnim skladištem gasa Banatski dvor, kapaciteta 286 miliona metara kubnih i sa dodatnih 180-200 miliona kubnih metara gasa koji se čuva u Mađarskoj.

"Nama će ostati popunjen, kada se završi kompletna zimska sezona, Banatski dvor sa 286 miliona kubnih metara gasa. I ostaće nam između 180-200 miliona koje smo ostavili u našim skladištima u Mađarskoj", rekao je Vučić novinarima u Kostinbrodu gde je prisustvovao početku radova na gasnom interkonektoru sa Bugarskom.

Vučić je istakao, da su to velike i veoma važne rezerve koje Srbija čuvati za narednu zimsku sezonu i dodao da će, i pored toga, biti potrebno pojačati kapacitete jer se očekuju nove nestabilnosti na tržištu, zbog ratnih sukoba i poskupljenja gasa.

"Ako postoji jedna oblast gde smo napravili ozbiljan pomak onda to jeste gas i transmisioni sistem, dakle gasovodi. Mi nismo imali ništa. Imali smo preko Beregova do Pančeva. To je sve što smo imali. Centralna Srbija nije imala gasovod. Danas kada pogledate Crna Gora nema gasovod. Neke zemlje ga nemaju ili ga imaju na mnogo maloj teritoriji", rekao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ističe da Srbija sada ima centralni gasovod dužine 402 kilometara i da je u razvoj infrastrukture uloženo dosta budžetskih sredstava.

"Uložili smo mnogo para, milijardu i po skoro, ali to je bilo važno za naš bruto domaći proizvod i rast naše privrede. Ali kao što vidite mnogo nam je pomoglo da imamo struju ove zime, zato što i preko Soluna ide gas i preko TE-TO Pančevo i TE-TO Novi Sad. Uspeli smo da pokažemo ljudima da nikakvih problema nemamo", naglasio je Vučič.

On je ponovio da je cena gasa i električne energije među najnižim u Evropi.

"Cena nam je među najnižima u Evropi ili je druga najniža. I za gas i za električnu energiju", zaključuje Vučić.

Srbija troši sve više gasa

Osvrćući se na intekonektor sa Bugarskom na kome su danas počeli radove kazao je da je taj projekat veoma važan za Srbiju, jer će omogućiti da se diversifikuju gasni izvori i uvozi više gasa.

"Mi trošimo sve više gasa, Srbija se reindustrijalizuje za razliku od drugih evropskih zemalja, biće nam potrebno više gasa. Gas je dvosmeran i moći ćemo da uvozimo 0,15 milijardi kubnih metara gasa, odnosno 150 miliona kubnih metara gasa godišnje", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Prema njegovim rečima, to je važan projekat, jer će Srbija moći da snabdeva i druge na Zapadnom Balkanu i bude tranzitna zemlja.

"Nama je potrebna ova interkonekcija sa Bugarskom, da bismo dovodili i iz drugih izvora gas. Moći ćemo da uvozimo još više gasa", rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da je Bugarska vrlo pouzdana zemlja i da nijednog dana nije bilo problema u snabdevanju gasom.

"Niti smo krili koji gas uvozimo i danas je ovo velika investicija vredna oko 93 miliona evra, 49 miliona nam je poklon, 25 miliona dobijamo od Evropske investicione banke i iz budžeta oko 19 miliona. Ovaj projekat znači dosta za BDP, ali nam omogućava da imamo više energetskih izvora i povezuje nas sa svetom, Grčkom, Evropom", rekao je Vučić.

On je rekao da bi Srbiji odgovaralo da odmah postigne dogovor sa Azarbejdžanom o uvozu određene količine gasa iz te zemlje, ali da je problem cena i to što oni traže da se potpišu dugoročni ugovori na deset i više godina.

On je naveo da budući gasovod može da se koristi za transport gasa iz Azerbejdžana, ali da prethodno moramo da razgovaramo sa Azarbejdžanom, koji traži dugoročne ugovore, kao i sa Rusima, te da sagledamo geopolitičku situaciju.  Naglasio je da nam budući interkonektor sve to omogućava, a da pregovori sa Azarbejdžanom neće biti laki.

 

Komentari (0)

Biznis