Biznis vesti

Počela gradnja gasnog interkonektora s Bugarskom: Srbija sve bliže novom pravcu snabdevanja gasom

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Tanjug

01/02/2023

-

12:13

Počela gradnja gasnog interkonektora s Bugarskom: Srbija sve bliže novom pravcu snabdevanja gasom
Počela gradnja gasnog interkonektora s Bugarskom: Srbija sve bliže novom pravcu snabdevanja gasom - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Radovi na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija počeli su danas Kostinbrodu u blizini Sofije.  Svečanoj ceremoniji početka radova prisustvovali su bugrski i srpski predsednici Rumen Radev i Aleksandar Vučić. Obilazeći radove Vučić je primetio da će taj gas moći da ide u oba pravca, kao i da je Srbiji važnije da uvozi gas od Bugarske, nego da ga izvozi Bugarskoj.

Predsednik je kazao da je čuo od više eksperata da može da se koristi još dodatnih 10 odsto gasa koji se trenutno ne koristi. Informisan je da za sada postoji 17 kompresora na bugarskoj strani i kapacitet od 1,8 miliona na dnevnom nivou. Predsedniku Srbije je rečeno i da je kupljeno još četiri kompresora što će smanjiti pritisak. Takođe, kazali su mu da Srbija sada može da uzima gas i može da ima pristup svemu onome što je urađeno sa bugarske strane.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg događaja.

"Veoma sam srećan što sam danas ovde, mnogo mi je drago što sam imao priliku da razgovaram sa predsednikom Radevim o mnogim stvarima. Hoću da se zahvalim na prijateljstvu i hoću da kažem da će u Srbiji uvek imati dobre prijatelje. Hvala Evropskoj uniji, mi to umemo da poštujemo. Nadam se da ćemo i jedni i drugi, sa obe strane, da završimo ovo do oktobra i da će da poteče gas kroz ovaj interkonektor", kazao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

To je, dodao je, način da diversifikujemo i osiguramo energetsku budućnost za Srbiju, ali i ceo region.

On je zahvalio i Evropskoj uniji na podršci ovom projektu, navodeći da je Srbija za izgradnju deonice na svojoj terutriji dobila 49 milioan evra granta, dok se deo finansira i novcem Evropske investicione banke.

Predsednik Bugarske Rumen Radev saglasio se sa Vučićem u nadi da će do kraja godine biti završen posao i da će gas poteći novim gasovodom.

On je naveo da se Bugarska pokazala kao pouzdana tranzitna zemlja i da je i u najgoroj situaciji, kada je ostala bez ruskog gasa, bez problema nastavila da izvozi gorivo u Srbiju.

"Naša zemlja je i treći najveći neto izvoznik električne energije u Evropi", rekao je Radev.

Prema njegovim rečima, gasni interkonektor nije samo infrastrukturni projekat već simbol potencijala celog regiona za budućnost. 

Ministar energetike Rosen Hristov rekao je da Bugarska prihvata svoju odgovornost da bude garant bezbednosti u regionu. 

"Ovaj interkonektor nam daje priliku da izvučemo korist iz ostatka mreže zemlje, garantujući najniže moguće cene ne samo za Bugarsku, već i za region", istakao je Hristov.

Komesarka Evropske unije za energiju Kadri Simson čestitala je danas u video poruci Bugarskoj i Srbiji na početku gradnje gasne interkonekcije i sa bugarske strane.

"Ovo je važan momenat u aktuelnoj situaciji pošto će obe zemlje, ali i ceo region, moći da diverzifikuju izvore snabdevanja gasa  i omoguće stabilno snabdevanje potrošačima, kao i da smanje zavisnost od ruskog gasa", rekla je ona.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ona je istakla da je to značajan korak za ceo region i da je zato EK podržala taj projekat i izrazila očekivanje da će gasovod biti opreativan u drugoj polovini 2023. 

Nastavićemo da pomažemo ovaj projekat, poručila je evropska komesarka.

Ceremoniji su prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Međusistemska gasna veza "Bugarska-Srbija" (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Niša do Novog Iskara u blizini Sofije. Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU.

Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske počela je 1. februara prošle godine, na delu gasovoda od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada, a rok za završetak radova je oktobar ove godine. 

Zdravković: Dobro što veliki deo troškova pokriva EU

Govoreći o gasnom interkonektoru, stručnjak za energetiku Miloš Zdravković za Euronews Srbija kaže da njegov kapacitet ne zadovoljava naše potrebe u potpunosti, ali da nam daje mogućnost da možemo iz drugog pravca da uzmemo gas. Za Zdravkovića je dobra vest što je, kako kaže, u malom procentu reč o kreditu i sopstvenim sredstvima, a veliki deo se pokriva grantom Evropske unije.

"Teoretski, može da bude ruski, može da bude azerbejdžanski gas, a može da bude i iz LNG terminala koji će biti u nekoj doglednoj budućnosti izgrađen i pre svega se misli na terminale u grčkoj luci Aleksandropulis, ali se računa i na povezivanje na Trasnanadolijski gasovod, koji se nastavlja posle na Transjadranski gasovod. Tu se uglavnom govori o azerbejdžanskom gasu, ali treba reći, u određenim periodima godine, Azerbejdžan je veoma vezan za Rusiju", kaže Zdravković.

Euronews

Investicija od 85,5 miliona evra

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP "Srbijagas". Glavni izvođač radova je Glavbolgarstroy.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće, kako je najavljeno, spremna za operativni rad polovinom ove godine. Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine, a radovi na izgradnji gasnog konektora u Srbiji počeli su u februaru 2022. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u oktobru prošle godine otvaranju gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke u Sofiji i tada izjavio da je Srbija započela na svojoj teritoriji gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom i da će dve zemlje taj projekat završiti za godinu dana.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

Bugarska će zahvaljujući gasnom interkonektru sa Grčkom dobijati prirodni iz Azerbejdžana i  LNG (tečni) gas preko luke na severu Grčke. LNG terminal u Aleksandropolisu na severu Grčke bi, kako je tada najavljeno, trebalo da bude gotov do kraja ove godine. Gasni interkonektor će biti u punoj sinergiji sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbediće alternativno gasno snabdevanje iz Kaspijskog regiona.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je tada rekao da će ta zemlja u 2022.  povećati izvoz na više od 22 milijarde kubnih metara i da će 11,5 milijardi otići evropskim potrošačima.

"U julu smo potpisali memornadum o razumevanju sa EK i to je jedan veoma važan dokument na osnovu kojeg planiramo da do 2027. godine udvostručiemo naše snabdevanje prirodnog gasa Evropi", rekao je Alijev.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis