Biznis vesti

Bela kuća kandidovala indijsko-američkog preduzetnika Ajaja Bangu za predsednika Svetske banke

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2023

-

22:44

Bela kuća kandidovala indijsko-američkog preduzetnika Ajaja Bangu za predsednika Svetske banke
Bela kuća kandidovala indijsko-američkog preduzetnika Ajaja Bangu za predsednika Svetske banke - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća je danas kandidovala indijsko-američkog preduzetnika Ajaja Bangu za predsednika Svetske banke, nedelju dana nakon informacije o odlasku sadašnjeg predsednika Dejvida Melpasa.

Banga (63), visoki zvaničnik američkog fonda za kapitalna ulaganja Dženeral Atlantika i Holding Eksora iz Anjelijeve grupacije, bio je na čelu grupacije za finansijske usluge Mastercarda, prenose američki mediji.

"Ajaj poseduje sve kvalitete za upravljanje Svetskom bankom u ovom kritičnom razdoblju njene istorije", rekao je američki predsednik Džozef Bajden.

"Više od tri decenije gradio je i vodio svetske kompanije", dodao je Bajden i naglasio da Banga ima iskustva i znanja potrebna da se suoči s najvećim izazovima našeg doba, među kojima je globalno zagrevanje.

Iako još nisu poznati razlozi njegovog odlaska, Melpasa, inače bliskog bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, kritikovali su zbog izostanka proaktivnog pristupa u vezi s klimatskim promenama.

Od osnivanja Svetske banke nakon Drugog svetskog rata njen predsednik je uvek bio Amerikanac, a po prećutnom dogovoru zapadnih sila, na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uvek je bio neko iz Evrope.

Predloživši Bangu, Bela kuća odlučila se za osobu koja ne samo da je rođena nego je i školovana izvan SAD, u ovom slučaju u Indiji, što je prvi takav slučaj. 

Postupak imenovanja novog predsednika Svetske banke počeo je u četvrtak, nedelju dana nakon što je sadašnji predsednik Melpas najavio da će otići 30. juna.

Izbor novog predsednika SB očekuje se početkom maja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis