Biznis vesti

Predsednik Svetske banke podneće ostavku do sredine ove godine

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2023

-

16:45

Predsednik Svetske banke podneće ostavku do sredine ove godine
Predsednik Svetske banke podneće ostavku do sredine ove godine - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas izjavio je da planira da podnese ostavku do sredine ove godine, omogućivši na taj način administraciji predsednika Džozefa Bajdena da izabere njegovog naslednika koji bi trebalo da izvrši rekonstrukciju Svetske banke kako bi se više fokusirala na borbu protiv klimatskih promena.

Malpas, čiji je petogodišnji mandat trebalo da potraje do aprila 2024, obavestio je odbor Svetske banke o nameri da se povuče do kraja fiskalne godine, odnosno 30. juna, prenosi Blumberg.

Malpasa je tadašnji predsednik SAD Donald Tramp predložio za predsednika Svetske banke 2019, kao bivšeg visokog međunarodnog zvaničnika u američkom ministarstvu finansija.

Kao šef Svetske banke, Malpas je vršio pritisak na Peking da otplati dugove zemalja u razvoju i predvodio Svetsku banku kada je pozajmila više od 150 milijardi dolara kao odgovor na pandemiju kovida-19, rusku invaziju na Ukrajinu i povećanje cena hrane i energenata, navodi agencija.

Prošle godine Malpas je bio umešan u kontroverzu nakon što na novinarsko pitanje o uzrocima klimatskih promena, nije prihvatio naučni konsenzus o uticaju emisija ugljen-dioksida koje je napravio čovek, a nakon čega je izjavio da ''nije bio pripremljen'' da odgovori na to pitanje i pozvao na proširenje misije Svetske banke da eksplicitno uključi javna dobra kao što su klimatske promene kao legitimne mete pomoći.

Prošle nedelje američka ministarka finansija Dženet Jelen pojačala je svoj raniji poziv na promene u Svetskoj banci, apelujući na tu instituciju da agresivnije proširi svoj bilans stanja i da više radi na mobilizaciji novca privatnog sektora kako bi se pomoglo u rešavanju globalnih izazova poput klimatskih promena i pandemije.

Komentari (0)

Biznis