Biznis vesti

Reforme na tržištu struje: Zemlje evropskog bloka podeljene oko toga kako "popraviti" energetski sistem

Komentari

Autor: Rojters / tanjug

27/02/2023

-

09:29

Reforme na tržištu struje: Zemlje evropskog bloka podeljene oko toga kako "popraviti" energetski sistem
Dalekovod - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministri energetike zemalja Evropske unije sastaće se danas u Briselu kako bi razgovarali o predstojećim reformama na tržištu energetike, preneo je Rojters. Brisel je spreman da predloži rekonstrukciju tržišta sledećeg meseca, ali zemlje evropskog bloka već su podeljene oko toga kako "popraviti" energetski sistem - ili da li je uopšte potrebno popraviti ga.

Evropska komisija je prošle godine obećala da će reformisati pravila na tržištu električne energije, posle rekordno visokih cena gasa, što je dovelo je do skoka cena struje za evropske kompanije i građane. Cilj je reforma tržišta električne energije, kako bi se zaštitili računi potrošača za energiju usled kratkoročnih promena u cenama fosilnih goriva i bilo obezbeđeno da u Evropi raste udeo jeftine obnovljive električne energije, koja može da se snizi dodatno.

Međutim, zemlje članice EU se dosad nisu slagale kako bi reforme trebalo da se odvijaju.

Španija, Grčka i Francuska su među onima koje traže korenite reforme.

U dokumentu podeljenom sa zemljama EU, u čiji je uvid imao Rojters, Španija smatra da reforme treba da pomognu državnim regulatornim telima da potpišu više dugoročnih ugovora sa proizvođačima struje za plaćanje fiksne cene za struju.

Proizvođači nuklearne i obnovljive energije bi po stabilnim cenama dobile od vlade "ugovor zbog posebnosti", kako bi proizvodile struju decenijama.

profimedia

 

Francuska predlaže da se sa energetskim kompanijama potpišu dugoročni ugovori sa fiksnom cenom. Nemačka, Danska, Letonija i još četiri zemlje se protive korenitim reformama i upozoravaju EU protiv reforme "kriznog modela", vrlo složenog sistema kojem su bile potrebne decenije da se razvije.

Oni smatraju da postojeće energetsko tržište unutar EU funkcioniše dobro i godinama su držali niske cene struje, uz pomoć obnovljivih izvora energija i izbegavale su nestašicu u snabdevanju struje.

Te zemlje podržavaju samo ograničene promene, kao što je omogućavanje potrošačima da lakše biraju između fluktuirajućih i fiksnih cena.

Zvaničnici EU kažu da izgleda da Brisel sada "naginje" više ka umerenim promenama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis