Biznis vesti

Danas sastanak ministara energetike u Briselu - podeljena mišljenja oko ograničenja cena ruskog gasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Rojters

09/09/2022

-

11:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministri energetike zemalja članica Evropske unije danas će u Briselu pokušati da se dogovore kako da zauzdaju cene energenata. Češki ministar industrije Jozef Sikela sazvao je za danas sastanak i ukazao da bi jedno potencijalno rešenje za ublažavanje krize bilo ograničavanje cene gasa koji se koristi u proizvodnji električne energije. Za sada, međutim, nema preciznijih naznaka koje bi mehanizme mogla koristiti Evropska komisija za ograničavanje cene gasa, odnosno na koji način će ta mera biti sprovedena.

U međuvremenu su iz nekoliko zemalja članica stigli signali da ne odobravaju uvođenje ograničenja na cene ruskog gasa. Ministarstvo energetike Austrije povodom sastanka ministara energetike EU je najavilo da Austrija ne može trenutno glasati za predlog Evropske komisije o uvođenju ograničenja cene ruskog gasa. Iz Ministarstva je saopšteno da se radi pre svega o pitanju sankcija, a ne o energetskopolitičkom pitanju.

"Koliko god bolno bilo mi smo i dalje zavisni od ruskog gasa", poručuju vlasti u Beču.

Ministarstvo je ranije, prve predloge Evropske komisije, ocenilo kao korake u ispravnom pravcu. Ministarka energetike Leonore Gevesler će na sastanku sa kolegama iz članica EU zatražiti da se cena smanji pametnim merama za smanjenje potrošnje struje.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je uoči vanrednog sastanka ministara energetike EU rekao da je predloženo ograničenje cene ruskog gasa protivno je interesima Evrope i Mađarske. 

AP/Dmitry Lovetsky

 

"Plan koji bi uveo ograničenje cena samo za ruski gas preko gasovoda je potpuno u suprotnosti sa evropskim i mađarskim interesima", naveo je Sijarto u video snimku na Fejsbuku, prenosi Rojters.

On je dodao da bi to odmah dovelo do prekida isporuka ruskog gasa i da "nije potrebna Nobelova nagrada da bi se to shvatilo".

"Ovog jutra ćemo dati sve od sebe da Brisel konačno shvati da snabdevanje gasom nije ideološko niti političko pitanje, već fizička realnost", rekao je Sijarto.

Najavljeno pet hitnih mera 

Podsetimo, predsednica EK Ursula fon der Lajen najavila je u sredu rešenja koja bi EU mogla da primeni za rešavanje energetske krize — za koju je okrivila Rusiju i klimatske promene ističući da Rusija manipuliše energetskim tržištima zbog čega je Evropa suočena sa drastičnim cenama.

Ona je saopštila da je jedna od pet hitnih mera koju će EK predložiti uspostavljanje gornje granice cene ruskog gasa, uz obavezni cilj za smanjenje potrošnje struje u ključnim satima, ograničenje prihoda kompanija koje ne proizvode struju sa prirodnim gasom, "solidarni doprinos“ kompanija za fosilna goriva koje beleže rekord profita i pomaganje "osetljivim" komunalnim preduzećima da očuvaju likvidnost.

Predsednica Komisije je rekla da EU traži rešenje za postavljanje ograničenja cena na uvoz gasa iz drugih zemalja, a o tome će danas razgovarati i ministri energetike na hitnom Savetu za energetiku, dok će EK formalno izneti predlog sledećeg utorka. 

profimedia

 

Mnoge zemlje EU su sada za tržišnu intervenciju, uključujući neku vrstu ograničenja cena energije, ali mišljenja su i dalje podeljena. U donošenju ove odluke članice bloka bi moglo pokolebati upozorenje Kremlja da isporuka ruskog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 neće biti nastavljena u potpunosti sve dok "kolektivni zapad" ne ukine sankcije Moskvi zbog sukoba sa Ukrajinom.

Portparol nemačkog ministarstva ekonomije je rekao da Nemačka ostaje skeptična kada je u pitanju ograničenje cene gasa, dok je francuski predsednik Emanuel Makron u ponedeljak rekao da bi „Francuska podržala takvu meru. Politico piše da Varšava ide korak dalje i da je jedan poljski diplomata najavio da će ova država  predložiti ograničavanje cene celokupnog uvoza gasa u Evropu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na Istočnom ekonomskom forumu izjavio da je evropsko energetsko tržište prestalo da bude osnovno za Rusiju i da će, ako Evropi ne bude bio potreban ruski gas, Rusija izvoziti se u druge zemlje, prenosi Sputnjik.

On je ideju Evropske unije da uvede gornju cenu ruskog gasa nazvao "netržišnom glupošću", koja će dovesti do novog kruga poskupljenja energenata.

Komentari (0)

Biznis