Biznis vesti

Pet hitnih mera EU koje bi trebalo da "ukrote" cene energenata - koje opcije su u igri i šta one znače

Komentari

Autor: Politico / Euronews Srbija / Z. R.

08/09/2022

-

09:00

Pet hitnih mera EU koje bi trebalo da "ukrote" cene energenata - koje opcije su u igri i šta one znače
Pet hitnih mera EU koje bi trebalo da "ukrote" cene energenata - koje opcije su u igri i šta one znače - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Energetska kriza trese već mesecima Evropsku uniju, a situacija se sa dolaskom zime samo dodatno komplikuje. Evropska komisija predlaže set od pet "hitnih mera" koje bi trebalo da smire situaciju i "ukrote" cene energenata. Predsednica EK Ursula fon der Lajen najavila je u sredu rešenja koja bi EU mogla da primeni za rešavanje energetske krize — za koju je okrivila Rusiju i klimatske promene ističući da Rusija manipuliše energetskim tržištima zbog čega je Evropa suočena sa drastičnim cenama.

Ona je sada i zvanično saopštila da je jedna od mera koju će EK predložiti uspostavljanje gornje granice cene ruskog gasa, uz obavezni cilj za smanjenje potrošnje struje u ključnim satima, ograničenje prihoda kompanija koje ne proizvode struju sa prirodnim gasom, "solidarni doprinos“ kompanija za fosilna goriva koje beleže rekord profita i pomaganje "osetljivim" komunalnim preduzećima da očuvaju likvidnost.

Predsednica Komisije je rekla da EU traži rešenje za postavljanje ograničenja cena na uvoz gasa iz drugih zemalja, a o tome će u petak razgovarati i ministri energetike na hitnom Savetu za energetiku, dok će EK formalno izneti predlog sledećeg utorka. 

Češki ministar industrije Jozef Sikela sazvao je sastanak za 9. septembar i ukazao da bi jedno potencijalno rešenje za ublažavanje krize bilo ograničavanje cene gasa koji se koristi u proizvodnji električne energije. Za sada, međutim, nema preciznijih naznaka koje bi mehanizme mogla koristiti Evropska komisija za ograničavanje cene gasa, odnosno na koji način će ta mera biti sprovedena.

Tanjug/AP/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office

 

Kako piše Politico, u dokumentu u koji su imali uvid, Komisija je iznela nekoliko ideja za ograničavanje cena gasa, od određivanja maksimalne cene za ruski gas do snižavanja cena putem administrativnih radnji.

Kao potencijalna mogućnost, spominje se iberijski model, po kojoj su to već uradile Španija i Portugal. Naime, ove dve zemlje su u junu dobile specijalnu dozvolu od Komisije da uvedu privremeno ograničenje cena gasa. Pojedini analitičari su, međutim, kako piše Politico, izrazili sumnju da bi se iberijski model, koji uključuje subvencionisanje proizvođača fosilnih goriva, mogao primeniti na drugim mestima - posebno u zemljama u kojima su fosilna goriva veliki deo energetskog miksa i ukazuju da bi se njihovo subvencionisanje moglo pokazati skupim.

Mnoge zemlje EU su sada za tržišnu intervenciju, uključujući neku vrstu ograničenja cena energije, ali mišljenja su i dalje podeljena. U donošenju ove odluke članice bloka bi moglo pokolebati upozorenje Kremlja da isporuka ruskog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 neće biti nastavljena u potpunosti sve dok "kolektivni zapad" ne ukine sankcije Moskvi zbog sukoba sa Ukrajinom.

Portparol nemačkog ministarstva ekonomije je rekao da Nemačka ostaje skeptična kada je u pitanju ograničenje cene gasa, dok je francuski predsednik Emanuel Makron u ponedeljak rekao da bi „Francuska podržala takvu meru. Politico piše da Varšava ide korak dalje i da je jedan poljski diplomata najavio da će ova država  predložiti ograničavanje cene celokupnog uvoza gasa u Evropu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na Istočnom ekonomskom forumu izjavio da je evropsko energetsko tržište prestalo da bude osnovno za Rusiju i da će, ako Evropi ne bude bio potreban ruski gas, Rusija izvoziti se u druge zemlje, prenosi Sputnjik.

On je ideju Evropske unije da uvede gornju cenu ruskog gasa nazvao "netržišnom glupošću", koja će dovesti do novog kruga poskupljenja energenata.

"Još jedna glupost, koja će dovesti do daljeg rasta cena na svetskim tržištima, pa i u Evropi. Ništa se ne može rešiti administrativnim putem u sferi ekonomije i svetske trgovine", rekao je Putin.

Reforma tržišta struje

Predsednica Evropske komisije nije spomenula kao deo svojih pet formalnih predloga meru odvajanja cene struje od cene gasa. Ipak, ona je ukazala da drastičan skok cena otkriva ograničenja strukture evropskog tržišta električne energije, koje je razvijeno u drugim uslovima i s drugačijom svrhom i dodadala da zbog toga EK sada radi na hitnoj intervenciji i strukturnoj reformi tog tržišta.

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da se nada da će EU doći brzo do dogovora o tom pitanju, ali da će se pomno razmotriti koje instrumente Evropa ima kako bi smanjila cenu električne energije. Istakao je da "to ne može biti ništa odokativno, mora funkcionisati u tehničkom smislu, i jasno je da ono što su sada tržišne cene nije pravi odraz ponude i tražnje".

profimedia

 

Cene gasa su usko povezane sa cenama električne energije u EU, pri čemu je veleprodajna cena struje određena od poslednje elektrane koja je potrebna da se zadovolji potražnja za naredni dan. To je nedavno bio veoma skup gas - fjučersi su u utorak dostigli 238 evra po megavat satu, više od osam puta više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Situaciju su pogoršale visoke temperature ranije ovog leta koje su pokvarile kapacitet evropskih hidroelektrana. Problemi održavanja primorali su Francusku da zatvori 32 od svojih 56 nuklearnih reaktora, narušavajući ulogu zemlje kao istorijskog izvoznika električne energije.

"Skladišta ne mogu da zamene dotok gasa"

Blok od 27 zemalja preduzeo je korake da smanji svoju zavisnost od ruskog uvoza energenata i nedavno je predstavio plan koji poziva zemlje članice da smanje upotrebu prirodnog gasa za 15 odsto. Plan je predstavljen kako bi se pripremio za mogući prekid isporuke ruskog prirodnog gasa.

Zemlje EU napunile su skladišta gasa do 82 procenta kapaciteta, znatno ispred cilja u novembru dogovorenog ovog leta i dajući izvesni predah strahovima od snabdevanja uoči zimske sezone.

Stručnjak za enregtiku Miloš Zdravković,međutim, kaže da će prekid direktnog snabdevanja Evrope gasom izazvati ozbiljnu krizu, bez obzira na to što se Evropa "teši" gasnim skladištima koja je gotovo napunila. Zdravković ukazuje da gasna skladišta ne mogu da zamene redovan dotok gasa.

"Ona su dizajnirana tako da ''peglaju'' pikove vršne potrošnje gasa, nikada ne mogu da zamene dotok Jamalom, Severnim tokom 1 i drugim gasovodima. Zato je i cena gasa ovolika, da ona mogu da zamene redovan dotok gasa gasovidima ne bi cena gasa i električne energije u Evropi bile tolike kolike su sada", objasnio je Zdravković.

Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

 

Upozorio je da će nedostatak gasa uzrokovati i porest cene ekektrične energije, jer se 20 procenata struje u EU proizvodi u gasnim elektranama.

"Za proizodnju jednog megavata struje treba dva megavata u gasu, samim tim eklektrična energija će poskupeti", predviđa Zdravković.

Podsetio je da Evropa od 500 milijardi kubika godišnje potrošnje gasa uvozi 400 milijardi, od čega do 175 milijardi dolazi iz Rusije i još 75 do 90 milijardi kubika iz drugih zemalja, ali preko teritorije Rusije.

"Ako Evropa ostane bez tog gasa, cene električne energije će otići u nebo. To je prvi problem, a drugi je pitanje odakle ćemo uopšte moći da uvezemo struju", rekao je Zdravković. Skrenuo je pažnju na troškove koje srpski budžet već sada ima zbog subvencionisane cene električne energije.

Komentari (0)

Biznis