Biznis vesti

Analitičari upozoravaju: Evropa bi teško mogla da napuni skladišta gasa bez ruskih isporuka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2022

-

11:46

Analitičari upozoravaju: Evropa bi teško mogla da napuni skladišta gasa bez ruskih isporuka
Jamal gasovod - Copyright EPA/DAREK DELMANOWICZ

veličina teksta

Aa Aa

Planovi Evrope da napuni skladišta i obezbedi snabdevanje gasom za sledeću zimu mogli bi da budu blokirani ako izvoz iz Rusije bude zaustavljen zbog spora oko uslova plaćanja, pri čemu se rizikuje potencijalno uvođenje ograničenja na potrošnju gasa u industrijama, upozoravaju analitičari.

Rusija obično snabdeva Evropu sa oko 40 posto gasa, ali je opasnost od mogućeg prekida isporuka povećana prošle nedelje nakon što su zemlje Grupe sedam (G7) industrijski najrazvijenijih zemalja sveta odbile ruski zahtev za plaćanjem u rubljama, piše Rojters.

U skladištima četvrtina potrošnje

Evropska komisija kaže da gas koji se čuva u skladištima čini oko jedne četvrtine potrošnje u Evropi tokom zimskih meseci, pošto je to glavno gorivo za grejanje.

U nastojanju da se obezbede zalihe za sledeću zimu, Komisija je predložila zakon kojim se operaterima skladišta gasa nalaže da do 1. novembra popune najmanje 80 posto kapaciteta skladišta.

Međutim, s obzirom na to da količine gasa u evropskim skladištima trenutno iznose samo oko četvrtine ukupnih kapaciteta, što je ispod petogodišnjeg proseka za ovo doba godine koji obično iznosi nešto manje od 34 posto, nalog EK će operateri vrlo teško ostvariti bez ruskih isporuka, ocenjuje britanska agencija.

"Cilj od 80 posto do 1. novembra je dostižan sve dok bar nešto ruskog gasa nastavi da dolazi. Mislim da bez ruskog gasa realizacija tog zadatka jednostavno nije izvodljiva", izjavio je DŽek Šarpls, naučni saradnik Oksfordskog instituta za energetske studije.

Nemačka, najveći evropski potrošač gasa koji se oslanja na Rusiju za oko polovinu svojih potreba za gasom, postavila je cilj popunjeniosti skladišta od 90 odsto do novembra. Njene zalihe gasa trenutno su popunjene samo 26 procenata.

profimedia

 

Ova zemlja je u sredu povukla potez bez presedana i pokrenula plan za vanredne situacije, što bi vladi moglo da da "odrešene ruke" za uvođenje restrikcija u pogledu potrošnje energije ako isporuke gasa iz Rusije budu poremećene ili zaustavljene, konstatuje Rojters.

Evropska komisija je saopštila da će snabdevanje po osnovu proglašenja vanredne situacije imati prioritet u odnosu na ciljeve popunjavanja skladišta, ako se širom EU proglasi vanredno stanje za snabdevanje gasom - što može da se desi ukoliko su najmanje dve zemlje već izdale takve sopstvene proglase.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis