Biznis vesti

MMF: Sankcije Rusiji mogu da poljuljaju dominaciju dolara - nekoliko scenarija moguće

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2022

-

08:47

MMF: Sankcije Rusiji mogu da poljuljaju dominaciju dolara - nekoliko scenarija moguće
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finansijske sankcije bez presedana uvedene Rusiji prete da postepeno umanje dominaciju američkog dolara u svetskoj trgovini i mogu da dovedu do fragmentiranja međunarodnog monetarnog sistema, izjavila je Gita Gopinat, prva zamenica generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Gopinat je, u intervjuu za Fajnenšel tajms, ocenila da bi sveobuhvatne mere koje su zapadne zemlje uvele Rusiji nakon napada na Ukrajinu, pa i ruskoj centralnoj banci, mogle da podstaknu pojavu malih valutnih blokova zasnovanih na trgovini između zasebnih grupa zemalja.

"Dolar bi ostao glavna globalna valuta čak i u tom ambijentu, ali je fragmentacija na manjem nivou sasvim moguć. Već vidimo da neke zemlje ponovo pregovaraju o valuti u kojoj će plaćatu uzajamnu trgovinu", rekla je ona.

Fajnenšel tajms navodi da Rusija godinama nastoji da smanji svoju zavisnost od dolara, te da se ta kampanja ozbiljno ubrzala nakon što su SAD uvele sankcije u znak odmazde 2014. godine zbog pripajanja Krima Rusiji.

Uprkos tim naporima, Rusija je još uvek imala otprilike petinu deviznih rezervi u imovini izraženoj u dolarima neposredno pre početka vojne operacije u Ukrajini, pri čemu je znatan deo tih rezervi držala u inostranstvu - u Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Japanu. Te zemlje sada rade udruženo na izolaciji Moskve iz globalnog finansijskog sistema.

Gopinath je rekla da će veća upotreba drugih valuta u globalnoj trgovini dovesti do dalje diverzifikacije sredstava u deviznim rezervama nacionalnih centralnih banaka.

"Zemlje imaju tendenciju da akumuliraju rezerve u valutama kojima trguju sa ostatkom sveta i u kojima pozajmljuju sredstva od ostatka sveta, tako da može doći do postupnog trenda okretanja ka drugim valutama koje će igrati veću ulogu (u deviznim rezervama)", dodala je ona.

Dominacija dolara, po njenom mišljenju, verovatno neće biti dovedena u pitanje u srednjem roku.

Gopinat je napomenula takođe da je udeo američkog dolara u međunarodnim rezervama pao sa 70 procenata na 60 procenata u poslednje dve decenije, pri čemu se povećava udeo drugih valuta kojima se trguje, na čelu sa australijskim dolarom. Otprilike četvrtina pada udela američkog dolara može se objasniti većom upotrebom kineskog juana (renminbija). Ipak, manje od 3,0 procenta globalnih rezervi centralnih banaka denominovano je u kineskoj valuti, pokazuju podaci MMF-a.

Peking je bio u procesu internacionalizacije renminbija pre aktuelne krize i već je ispred drugih zemalja s uvođenjem digitalne valute centralne banke, kaže Gopinat, mada smatra da je malo verovatno da će juan zameniti dolar kao dominantnu svetsku rezervnu valutu.

Ona je zaključula da će rat takođe podstaći usvajanje digitalnog novca, od kriptovaluta do stabilnih koina i digitalnih valuta centralnih banaka, što nameće brzo rešavanje pitanja međunarodne regulative u toj sferi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis