Evropa

EU ponovila poziv Zapadnom Balkanu za zajedničku kupovinu energenata

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2022

-

18:27

EU ponovila poziv Zapadnom Balkanu za zajedničku kupovinu energenata
Sedište NATO-a u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Lideri EU 27 su sa samita u Briselu pozvali na dalju diverzifikaciju izvora i puteva snabdevanja eneregentima u Evropi i na obezbeđivanje snabdevanja energijom po pristupačnim cenama i ponovili poziv Zapadnom Balkanu da se priključi platformi EU za kupovinu energenata.

Lideri EU su pozvali Evropsku komsiju da sa međunarodnim partnerima istraži načine za obuzdavanje rastućih cena energije, uključujući i mogucnosti za privremeno ograničenja uvoznih cena energenata. U zaključima Evropskog saveta posvećenim energetici inistira se na strategiji spoljnog energetskog angažovanja EU, važnosti domaćih izvora energije za sigurnost snabdevanja i ubrzanju primene odnovljivih izbora energije.

U tom smislu traži se ubrznje procedura za izdavanje dozvola za projekte obnovljivih izvora, poboljšnaje eneregtske efikasnosti, odnosno uštede energije kao i dovršetak evropskih mrežnih infrsatruktura za tečni gas i električnu energiju.

"U duhu evropske solidarnosti, treba poboljšati spremnost za moguće velike poremećaje u snabdevanju i otpornost tržišta gasa EU, posebno kroz brzo dogovaranje bilateralnih sporazuma o solidarnosti i koordinisanog evropskog plana za vanredne situacije, a punjenje skladišta pre sledeće zime treba ubrzati", navodi se u zaključcima Evropskog saveta.

Evropska komisija je zadužena da nastavi rad na optimizaciji funkcionisanja evropskog tržišta električne energije, uključujući efekat cena gasa na njega, kako bi ono bilo bolje pripremljeno da očuva bezbednost snabdevanja i cena.

Komentari (0)

Evropa