Evropa

Burna rasprava u Briselu: I dalje bez dogovora o pomeranju sata i prelasku na letnje računanje vremena

Komentari

Autor: Jutarnji

01/10/2021

-

20:48 >> 20:53

Burna rasprava u Briselu: I dalje bez dogovora o pomeranju sata i prelasku na letnje računanje vremena
Burna rasprava u Briselu: I dalje bez dogovora o pomeranju sata i prelasku na letnje računanje vremena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako je Evropska komisija (EK) pre tri godine predložila da se ukine sezonsko pomeranje sata, države članice se o tome još nisu dogovorile, a čini se da u dogledno vreme ni neće.

"U nedjelju, 31. oktobra pomerićemo sat", izjavio je u petak portparol Stefan De Kersmaker, odgovarajući na pitanje novinara šta se događa se predlogom da se ukine pomeranje sata svake zadnje nedelje u martu i zadnje nedelje u oktobru, prenosi Jutarnji.

Pomeranje sata trebalo je da prestane 2019. godine, nakon što je bivši predsednik EK Žan Klod Junker to predložio za celu EU, s time da je članicama prepušteno da odluče hoće li zadržati letnjne ili zimsko računanje vremena.

Predlog je 2019. podržao Evropski parlament, ali potrebno je da ga usvoj i države članice. Trenutno nema nikakvih naznaka da bi predlog mogao da dobije njihovu podršku.

"Stvar je sada u rukama država članica", rekao je De Kersmaker.

Evropski ministri saobraćaja odlučili su u decembru 2018. da odlože odluku o ukidanju sezonskog pomeranja sata do 2021. ali se nakon toga ništa nije dogodilo po tom pitanju.

Odluka o tome hoće li neka država članica uzeti kao trajno letnje ili zimsko računanje vremena zavisi od geografskog položaja i zato je teško očekivati dogovor o predlogu EK koji se sada čini ishitren, iako to niko ne želi službeno da prizna.

Tri vremenske zone u EU

U EU postoje tri vremenske zone i najveća je srednjeevropska - od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

Kada bi sve zemlje iz te vremenske zone uzele trajno letnje računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prepodneva, a na severozapadu Španije oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vreme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3.15 minuta, a u Berlinu 3.44.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i severu kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije jer bi na primer Francuska i Nemačka spadale u dve različite vremenske zone.

Zato se čini da je sezonsko pomeranje sata, uz sve nedostatke, ipak najbolji kompromis, ocenio je Jutarnji.

Komentari (0)

Evropa