Biznis vesti

EU priprema reformu tržišta energenata - predloženo "zamrzavanje" cena: "Mora nešto da se reši, ovo je nerealno

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Z.R.

31/08/2022

-

07:10

EU priprema reformu tržišta energenata - predloženo "zamrzavanje" cena: "Mora nešto da se reši, ovo je nerealno
EU priprema reformu tržišta energenata - predloženo "zamrzavanje" cena: "Mora nešto da se reši, ovo je nerealno - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zima je kalendarski još daleko, ali poskupljenje gasa, koji je glavni energent za proizvodnju struje, je ovih dana dovelo do ekstremnog rasta cene električne energije zbog čega su sve su brojniji apeli da se ograniče cene gasa u celoj EU i da se ona formira odvojeno od cene električne energije. Stručnjaci smatraju da je moguće da se cene enegenata ograniče, ali ukazuju da bi njihovo "zamrzavanje" moglo dodatno da produbi energetsku krizu.

Češka, koja je preuzela šestomesečno predsedavanje EU, sazvala je za 9. septembar sastanak ministara EU kako bi se pronašlo rešenje za celu Evropu da se izbori sa povećanim cenama energenata. Na hitnom sastanku će se razmatrati  predlozi kao što su ograničavanje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, ali i intervencije koje bi trebalo preduzeti kako bi se sprečio kolaps tržišta.

Kako je preneo Rojters, to je najavio ministar privrede Češke Jozef Sikela koji je rekao i da je "Evropa napravila veliku grešku po pitanju energenata" i da je bila "naivna oko Rusije",  aludirajući na uvođenje sankcija Moskvi i predstojeći prelazak sa ruskih energenata na druge dobavljače.

"Osim Rusije, suša u južnoj Evropi, problemi sa kvarom na nuklearnim reaktorima u Francuskoj, dodatni su faktori koji stvaraju probleme na tržištu energenata", rekao je Sikela.

Oglasila se i belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten i ocenila da bi cene gasa u Evropi trebalo hitno da budu zamrznute, ukazavši da je odnos između cena gasa i struje veštački uspostavljen i da bi to trebalo da se promeni. Ona je upozorila da će se zemlje EU suočiti sa "pet do 10 užasnih zima", ako se ništa ne preduzme na smanjenju cena prirodnog gasa.

"Moramo delovati na samom izvoru, na evropskom nivou i raditi na zamrzavanju cena gasa", poručila je van der Stratenova.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen založila se za potpunu reformu evropskog tržišta električne energije početkom 2023. godine i poručila da treba odvojiti cene gasa i struje, preneo je Rojters. Ona je rekla da potpuna reforma evropskog tržišta električne energije mora da se obavi na odgovarajući način i u skladu sa svim normama početkom sledeće godine.

"Vrtoglavi rast cena sada, iz različitih razloga, otkriva ograničenja strukture našeg tržišta električne energije. Ono je razvijeno u drugim uslovima i s drugačijom svrhom. Zbog toga sada radimo na hitnoj intervenciji i strukturnoj reformi tog tržišta", rekla je predsednica Evropske komisije.

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da se nada da će EU doći brzo do dogovora o tom pitanju, ali da će se pomno razmotriti koje instrumente Evropa ima kako bi smanjila cenu električne energije. Istakao je da "to ne može biti ništa odokativno, mora funkcionisati u tehničkom smislu, i jasno je da ono što su sada tržišne cene nije pravi odraz ponude i tražnje".

Šta bi značilo "zamrzavanje" cena?

Tehnički direktor Berze struje SEEPEX Dejan Stojčevski, kaže za Euronews Srbija da bi Evropska komisija mogla da donese odluku da ograniči cenu struje i gasa, ali da bi to dovelo do disbalansa na tržištu.

"To je, naravno moguće, ali je pitanje da li će onda biti dovoljno robe - gasa odnosno električne energije. Jer, ako neko ograniči cenu, posledično se dešava da neko neće da proizvodi, jer mu se ne isplati. Moguće jeste, ali da li je realno to ćemo videti", kaže Stojčevski.

On napominje da trenutne cene jednostavno nisu održive, ni za domaćinstvo, ni za privredu, ni za normalan život i dodaje da su veštački izazvane.

"Cene se drastično i prosto neverovatno pomeraju. Električna energije na fjučersima od ponedeljka do petka je skočila 230 evra što u normalnim okolnostima ne može da se desi. Jednostavno nema dovoljno energije, tržište generalno nije likvidno. Jedan ili dva ugovora o prodaji daju čak i pogrešan signal. Nemoguće je da za toliko skoči cena i to za neki dugoročan ugovor u budućnosti. Ova godina je već zatvorena, a trguje se za prvi kvartal sledeće i jako je mala trgvovina, svi nešto čekaju. Mora nešto da se reši, jer ovo je neralno", kaže Stojčevski. 

Tanjug/Danilo Mijatović

 

On objašnjava da se cena struje određuje tako što se stavljaju najjeftinije ponude, pa skuplje i skuplje proizvodne jedinice i gde se "preseče" sa potrebama to je marginalna cena.

"Nju sada određuju gasne elektrane i to one jako skupe koje u normalnim okolnostima ne bi nikada ni radile. To je taj obračun koji bi Evropljani hteli da promene i da cena električne energije ne zavisi od gasa, ali je pitanje kakvo će rešenje ponuditi", priča tehnički direktor SEEPEX-a.

I premijer Belgije Aleksander De Kro je najavio da će tražiti da se na nivou EU obuzda rekordni rast cena struje i gasa.

"Naša privreda i mi kao građani plaćamo vrlo visoke cene. Naravno da je neprihvatljivo da postoje preduzeća koja iz toga ubiru ogromne profite. Svako mora snositi svoj deo tereta u ovim teškim vremenima", rekao je De Kro.

Tehnički direktor Berze struje SEEPEX Dejan Stojčevski kaže da sigurno ima i onih koji imaju ekstraprofit, ali da će to EK verovatno tek da istražuje. On ukazuje da su cene struje nerealne, a naročito kada se gledaju podaci za prvi kvartal sledeće godine, jer se struja za taj period prodaje za 1.400 evra.

"Svako ko želi da kupi za januar neće moći ispod te cene, jer niko neće hteti da mu proda. Vi možda i proizvodite jeftinije, ali zašto biste je davali kada je ovo cena na tržištu. Prognoze nisu svetle, biće još gore, jer mi još nismo ni ušli u zimu. Ovo su samo indicije šta će se desiti, ali pravi problemi kreću krajem oktobra i početkom novembra, kada stvarno počne dodatna potreba za električnom energijom. Svako ko nije do sada nabavio električnu energiju u ozbiljnom je problemu", tvrdi Stojčevski.

Tanjug/Danilo Mijatović

 

Austrijski kancelar Karl Nehamer podržava ideju o "zamrzavanju" i ističe da se tržišna cena struje mora smanjiti i odvojiti od gasa, kako bi se približila stvarnim troškovima proizvodnje. Nehamer je poručio da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ne može dozvoliti da svakodnevno utvrđuje cene struje.

"Moramo konačno zaustaviti ludilo koje se događa na energetskim tržištima, a to je moguće samo kroz evropsko rešenje," rekao je Nehamer i dodao da će nastojati da razuveri članice Evropske unije koje se protive takvom rešenju, prenosi Hina.

"Napokon se nešto mora dogoditi. Ovo se tržište neće samo regulisati u svom sadašnjem obliku i pozivam svih 27 članica da zajednički hitno zaustavimo ovu eksploziju cena",rekao je austrijski kancelar.

Austrija u velikoj meri zavisi od ruskog gasa, posebno u industriji i grejanju, a pre rata u Ukrajini oko 80 odsto ukupnog snabdevanja gasom bilo je iz Rusije. Većina električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, a u austrijskoj javnosti raste nerazumevanje tržišnog sistema u kojem su cene gasa i struje usko povezane. U izjavi Nehamera stoji da će se zalagati za održivi model koji se može brzo implementirati i dodaje da je o tome razgovarao s češkim i nemačkim kolegama. 

Države EU se bore sa ogromnim poskupljenjem energenata od kako je u februaru Rusija, ključni snabdevač gasom, pokrenula invaziju na Ukrajinu. U međuvremenu, Nemačka je potvrdila da svoje zalihe gasa popunjava brže nego što se očekivalo, dok druge zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu pokušavaju da smanje uvoz ruskog gasa i nafte. Rusija, koja je prošle godine isporučila Evropskoj uniji 40 odsto potrebnih količina gasa, od nedavno je ograničila isporuke, što je dodatno poguralo cene.

Evropski plan za smanjenje upotrebe gasa za 15 odsto, kao i koraci u ograničavanju upotrebe energije, poput zabrane spoljašnjeg osvetljenja zgrada i snižavanje temperature grejanja u zatvorenom prostoru imaće svoju ulogu u uštedi energije, ali ona ni izbliza nije dovoljna da umiri cene energenata koje poslednjih dana bukvalno "divljaju". Sada je već jasno da štednja i smanjena potrošnja neće biti dovoljna mera, da se pregura zima.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Marija

31.08.2022 07:29

Зашто Норвешка прпдаје ЕУ гас по тржишниђ ценама ( од 4.000 евра за 1000 м2) уместо старе цене ( пре увођења "санкција" ЕУ Русији ) од око 300 усд??? Зар то нису пријатељске државе?

Biznis