Biznis vesti

Belgijski premijer: Obuzdati rast cena energenata na nivou EU

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2022

-

16:02

Belgijski premijer: Obuzdati rast cena energenata na nivou EU
Belgijski premijer Aleksandar De Kro - Copyright Tanjug AP/Bertrand Guay, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Belgije Aleksander De Kro najavio je danas će tražiti da se na nivou EU obuzda rekordni rast cena struje i gasa.

"Bio sam jedan od prvih koji su ukazivali da ne možemo nastaviti da rešavamo problem cena kroz smanjenje poreza, nego da cene moramo da blokiramo. To se može učiniti samo zajednički, sa drugim evropskim zemljama", izjavio je De Kro, preneli su belgijski mediji.

On je najavio da će tokom sledećih nekoliko nedelja o tome razgovarati s čelnicima ostalih država EU, istakao da će Belgija i sama nešto preduzeti ukoliko to ne bude moguće na nivou EU i upozorio da bi sprovođenje takvih mera bilo manje delotvorno samo na nacionalnom nivou, prenosi Hina.

"Naša privreda i mi kao građani plaćamo vrlo visoke cene. Naravno da je neprihvatljivo da postoje preduzeća koja iz toga ubiru goleme profite. Svatko mora snositi svoj dio tereta u ovim teškim vremenima", rekao je De Kro.

Češka, kao predsedavajuća EU, najavila je da će uskoro sazvati vanredni sastanak ministara energetike kako bi se razgovaralo o hitnim merama velikog rasta cena energenata.

Komentari (0)

Biznis