Evropa

Sastanak ministara energetike EU u Briselu, bez odluke o šestom paketu sankcija Moskvi

Komentari

Autor: FoNet

02/05/2022

-

22:47

Sastanak ministara energetike EU u Briselu, bez odluke o šestom paketu sankcija Moskvi
Barbara Pompili - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri zaduženi za energetiku u članicama Evropske unije danas su na sastanku u Briselu osudili odluku Rusije da prekine isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj, a nisu doneli odluku o šestom paketu sankcija Moskvi, već će rad na tome biti nastavljen, izjavila je francuska ministarka za ekološku tranziciju Barbara Pompili.

Ona je istakla da su se svi ministri složili da je neophodno uvesti nove sankcije Rusiji i zaključili da moraju da se poštuju odredbe ugovora o kupovini gasa koje predviđaju plaćanje u evrima.

Naše energetske kompanije i Evropska komisija nastaviće rad na zajedničkom pristupu plaćanja gasa, koji mora da bude u skladu sa već uvedenim sankcijama i odredbama postojećih ugovora, kazala je Pompili, prenosi Tass.

Prema njenim rečima, danas se uglavnom razgovaralo o problemima u vezi sa nabavkom i plaćanjem gasa, a rad na novom paketu sankcija, koji obuhvata energente, biće nastavljen. Razgovore ćemo nastaviti ove sedmice i nove informacije mogu da se očekuju u narednim danima, rekla je Pompili.

Naglasila je da jednostrana odluka Rusije o prekidu isporuke gasa dvema članicama EU samo dodatno ukazje na neophodnost da se ograniči uvoz fosilnih goriva iz te zemlje. Gasprom je 26. aprila obavestio Poljsku i Bugarsku da im suspenduje dalje isporuke gasa zbog toga što nisu ispoštovali zatev da ga plate u rubljama.

Od početka ruske invazije u Ukrajini članice Evropske unije su platile Rusiji naftu i gas 47 milijardi evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa