Evropa

Evropska komisija bi mogla da poštedi Slovačku i Mađarsku embarga na rusku naftu

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2022

-

11:36

Evropska komisija bi mogla da poštedi Slovačku i Mađarsku embarga na rusku naftu
Evropska komisija bi mogla da poštedi Slovačku i Mađarsku embarga na rusku naftu - Copyright Tanjug/Yves Herman, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija će mozda poštedeti Mađarsku i Slovačku od primene embarga na kupovinu ruske nafte, koji je u pripremi, zbog visoke zavisnosti te dve zemlje od ruske nafte, izjavila su danas dva zvaničnika EU, javlja Rojters.

Očekuje se da će Komisija u utorak završiti rad na novom, šestom paketu sankcija EU protiv Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini, a koji bi uključio i zabranu kupovine ruske nafte čiji je izvoz glavni izvor prihoda Moskve.

Mađarska, koja uveliko zavisi od ruske nafte, više puta je saopštila da neće potpisati sankcije koje se odnose na energiju. Slovačka je takođe jedna od zemalja EU koja se najviše oslanja na ruska fosilna goriva.

Da bi EU ostala ujedinjena, Komisija bi mogla da ponudi Slovačkoj i Mađarskoj "izuzeće ili dug tranzicioni period" za prestanak kupovina ruske nafte, rekao je jedan od zvaničnika, čiji identitet Rojters ne otkriva.

Uvođenje naftnog embarga će u svakom slučaju biti postepeno, i najverovatnije će potpuno stupiti na snagu tek od početka sledeće godine, naveli su izvori britanske agencije. Šesti paket evropskih sankcija trebalo bi u sredu da bude predstavljen ambasadorima zemalja članica EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa