Biznis vesti

IFO: Sve manje nemačkih kompanija strahuje za svoj opstanak, ali najteže pogođeni sektori se i dalje osećaju ugroženo

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2022

-

09:44

IFO: Sve manje nemačkih kompanija strahuje za svoj opstanak, ali najteže pogođeni sektori se i dalje osećaju ugroženo
IFO: Sve manje nemačkih kompanija strahuje za svoj opstanak, ali najteže pogođeni sektori se i dalje osećaju ugroženo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sve manje nemačkih kompanija strahuje za svoj opstanak uprkos uticajima ruskog napada na Ukrajinu, rezultat je istraživanja instituta IFO.

Samo 7,1 odsto kompanija smatra da im je ugrožena egzistencija, što je skoro upola manje u poređenju sa prethodnim istraživanjem iz januara 2022, kada je taj procenat iznosio 13,7 odsto, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

"Sektori koji su posebno teško pogođeni pandemijom korona virusa i dalje se osećaju ugroženo. To uključuje ugostiteljstvo i industriju organizacije događaja, gde skoro 25 odsto kompanija izražava zabrinutost po pitanju svog opstanka“, kaže Klaus Vohlrabe, šef istraživanja u IFO-u.

U sektoru maloprodaje, 6,9 posto preduzeća smatra da je njihov opstanak ugrožen u aktuelnoj situaciji naspram 14,8 procenata u januaru.

U industriji usluga taj procenat iznosi 6,9 odsto, što je pad sa 15,1 odsto u januaru. Gotovo nijedna kompanija u IT i sektoru nekretnina ne oseća zabrinutost za opstanak.

U proizvodnji, samo 4,9 odsto nemačkih kompanija strahuje za opstanak, a u januaru ih je bilo 5,6 posto.

Situacija je daleko teža kod preduzeća u tekstilnoj industriji, gde je 35,6 odsto kompanija navelo da oseća strah po pitanju svog opstanka, kao i među štamparijama (21,2 odsto).

"Visok nivo neizvesnosti izazvan ratom u Ukrajini nije uticao na povećanje bojazni za opstanak u ključnim sektorima. Knjige narudžbina u proizvodnim delatnostima su i dalje pune", naveo je Vohlrabe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis