Biznis vesti

Nemački ministar ekonomije: Obustava uvoza ruske nafte do kraja leta realna

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2022

-

23:02

Nemački ministar ekonomije: Obustava uvoza ruske nafte do kraja leta realna
Robert Habek - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka napreduje u nastojanju da smanji zavisnost od ruskog fosilnog goriva i očekuje da će u potpunosti prekinuti uvoz sirove nafte do kraja leta, rekao je danas ministar ekonomije Robert Habek.

On je naveo da je najveća evropska ekonomija smanjila udeo uvoza ruske nafte na 12 odsto, uglja na osam odsto, a prirodnog gasa na 35 procenata.

"Svi koraci koje preduzimamo zahtevaju ogroman zajednički napor svih aktera i ujedno donose troškove koje će osetiti i privreda i potrošači. Ali oni su neophodni ako ne želimo više da nas Rusija ucenjuje", rekao je Habek u saopštenju.

Evropska unija razmatra zabranu uvoza ruske nafte nakon odluke da zabrani uvoz uglja iz Rusije od avgusta, prenosi AP i dodaje da EU plaća Rusiji 850 miliona dolara dnevno za naftu i prirodan gas, a Nemačka je jedan od najvećih uvoznika ruskih energenata. Nemačka je započela uvoz nafte i uglja iz drugih zemalja za relativno kratko vreme što znači da je "kraj zavisnosti od uvoza ruske sirove nafte do kraja leta realističan", rekao je Habek.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis