Evropa

Gasprom: Nastavlja se isporuka gasa u Evropu

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2022

-

09:48

Gasprom: Nastavlja se isporuka gasa u Evropu
Gasprom: Nastavlja se isporuka gasa u Evropu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski proizvođač gasa, kompanija Gazprom, saopštila je da i danas isporučuje prirodni gas za Evropu preko teritorije Ukrajine, u skladu sa zahtevima evropskih potrošača.

Kako je saopšteno, isporuke iznose 97,2 miliona kubnih metara gasa, prenosi Rojters. Obim isporuka u prethodnom danu iznosio je 71,7 miliona, dodaje se u saopštenju ruske kompanije.

Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je dekret prošlog meseca tražeći od "neprijateljskih" zemalja da plaćaju gas u rubljama po novoj šemi tako da su kupci u obavezi da deponuju evre ili dolare na račun u Gasprombanci koja će ih potom konvertovati u rublje, uplatiti sredstva na drugi račun čiji je vlasnik strani kupac i izvršiti transfer Gaspromu u ruskoj valuti, prenosi Rojters. 

Evropska komisija upozorila je kupce ruskog gasa u Evropi da bi plaćanje gasa u rubljama predstavljalo kršenje sankcija EU. 

"Ne možemo da prihvatimo da su kompanije obavezne da otvore drugi račun i da je između prvog i drugog računa, suma u evrima potpuno u rukama ruskih vlasti i Ruske centralne banke i da se isplate završe tek kad se evro konvertuje u rublje", rekao je visoki zvaničnik EU, dodajući da je u pitanju "jasno zaobilaženje sankcija".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa