Biznis vesti

Predsednik Azerbejdžana: Nećemo se takmičiti s Rusijom na tržištu gasa EU

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2022

-

17:32

Predsednik Azerbejdžana: Nećemo se takmičiti s Rusijom na tržištu gasa EU
Ilham Alijev - Copyright Tanjug/AP/Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Azerbejdžan nema nameru da se takmiči s Rusijom na evropskom tržištu gasa, izjavio je danas predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev na međunarodnoj konferenciji "Južni Kavkaz: razvoj i saradnja".

"Nikada nismo ni razmišljali o tome da se nadmećemo sa Rusijom na evropskom tržištu gasa, jer su količine ponude neuporedive", rekao je Alijev, prenosi Tass.

Azerbejdžanski lider istovremeno nije odbacio mogućnost da se udvostruče isporuke gasa iz te zemlje Italiji, na potencijalnih 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Međutim, da bi se to postiglo, mora da se poveća kapacitet Transjadranskog gasovoda (TAP), rekao je Alijev, dodajući da je "nemoguće rešiti tu stvar za mesec dana".

Kapacitet cevovoda TAP, koji je dugačak 878 kilometara, iznosi 10 milijardi kubnih metara, a planirano je da se udvostruči u budućnosti.

Azerbejdžan je 31. decembra 2020. započeo komercijalne isporuke gasa Evropi preko gasovoda TAP, dela Južnog gasnog koridora.

Plan isporuka za narednih 25 godina predviđa izvoz od preko 10 milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa gasa na evropsko tržište godišnje, pri čemu će Italiji biti isporučivano 8,0 milijardi kubnih metara, a Grčkoj i Bugarskoj po jedna milijarda kubika gasa, navodi Tass.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis