Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Postoji rizik da mirovni pregovori sa Moskvom budu prekinuti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/04/2022

-

07:24

RAT U UKRAJINI Zelenski: Postoji rizik da mirovni pregovori sa Moskvom budu prekinuti
RAT U UKRAJINI Zelenski: Postoji rizik da mirovni pregovori sa Moskvom budu prekinuti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 65. dan. Najmanje jedna osoba je poginula, a nekoliko je povređeno nakon što su ruske snage izvršile dva udara na ukrajinsku prestonicu Kijev. Eksplozije, koje su izbacile oblake crnog dima u vazduh, usledile su ubrzo nakon što su generalni sekretar UN Antonio Gutereš i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održali konferenciju za novinare. Gutereš je prilikom posete Kijevu rekao da UN čine sve što je u njenoj moći da omoguće evakuaciju boraca i civila iz čeličane Azovstal u Marijupolju, ali je ujedno i kritikovao Savet bezbednosti UN zbog neuspeha u sprečavanju rata. S druge strane, američki predsednik Džo Bajden najavio je da će zatražiti od kongresa obezbeđivanje 33 milijarde dolara za vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Dve eksplozije sinoć potresle Kijev, najmanje jedna osoba stradala
  • Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavila fotografije ruskih vojnika koji su navodno krivi za masakr u Buči
  •  Zelenski i Gutereš u Kijevu razgovarali o ruskom kršenju ljudskih prava
  • Bajden najavio pomoć Ukrajini od 33 milijarde evra

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.50 Sijarto: I drugi plaćaju u rubljama, samo ne govore o tome 

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da većina zapadnoevropskih kompanija koje uvoze gas u EU plaćaju ruski prirodni gas u rubljama, u skladu sa zahtevima ruske države i dobavljača.

"Nije tačno da su drugi ovo odbili, oni su samo manje otvoreni o tom pitanju", rekao je Sijarto pozivajući medije da ne govore o tome da Mađarska krši zajedničku evropsku poziciji pristajući na takvu transakciju.

Euronews/Printscreen

 

23.16 Britanski ministar odbrane: Putin možda proglasi opštu mobilizaciju 9. maja

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da proglasi opštu mobilizaciju u Rusiji na Dan pobede nad fašizmom 9. maja. Kako Volas tvrdi, Putin bi mogao da proglasi da "smo sada u ratu sa svetskim nacistima i da treba masovno mobilisati ruski narod", prenosi Gardijan.

23.08 Portparol Pentagona optužio Putina za brutalnost

Portparol Pentagona Džon Kirbi optužio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da je pokazao brutalnost i izopačenost tokom invazije na Ukrajinu, koja traje više od dva meseca.

"To je brutalnost najhladnije i najizopačenije vrste", rekao je Kirbi obraćajući se novinarima, a prenosi Rojters. 

22.46 Zelenski: Pronađena jos jedna masovna grobnica sa 900 tela

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je u Kijevskoj oblasti pronađena još jedna masovna grobnica sa 900 tela. On je optužio ruske vojnike da "čiste tragove" i koriste mobilne krematorijume za spaljivanje tela, prenosi BBC. 

22.20 Sirene za vazdušni napad u Kijevu

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost. Ovu informaciju na društvenom mreži Tviter podelila je bivša portparolka predsednika Zelenskog Julija Mendel.

21.52 Pentagon: Amerikanci obučavaju Ukrajince u bazama u Nemačkoj

Američka vojska počela je da obučava ukrajinske vojnike u američkim vojnim bazama u Nemačkoj, saopštio je Pentagon.

"Radi se o dodatnoj obuci za korišćenje artiljerijskih sistema, radarskih sistema i oklopnih vozila, koja smo nedavno najavili kao deo vojnog paketa pomoći", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi na rednoj pres-konferenciji, prenosi CNN.

21.25 Lavrov: Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO

Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO savezom, a takav razvoj događaja bi povećao rizike od nuklearnog rata, što se ne može dozvoliti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Nažalost, postoji utisak da NATO veruje da je u ratu sa Rusijom", rekao je Lavrov. Opširnije o ovom pročitajte u posebnoj vesti.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

21.06 Zelenski: Veliki rizik da pregovori s Moskvom budu prekinuti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smatra da bi do toga moglo doći jer su "zverstva ruskih vojnika" izazvala ogroman gnev javnosti, preneo je ukrajinski Interfaks.

"Ljudi žele da ih ubiju. Kada postoji takav stav teško je govoriti o nekim stvarima", rekao je Zelenski poljskim novinarima, a prenosi Rojters.

20.52 Konašenkov: Oboreno šest dronova i tri rakete Točka-U

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su šest ukrajinskih dronova i tri rakete Točka-U, saopštio je danas ruski ministar odbrane general-major Igor Konašenkov. Konašenkov je rekao da su prethodnog dana tri ukrajinske rakete Točka-U oborene iznad Izjuma, Nove Dmitrovke i Suhoj Kamenke, a rakete iz sistema "Smerč" u blizini mesta Topoljsko, prenosi TASS.

Profimedia

 

20.31 Ukrajina se povlači iz nekoliko sporazuma sa Rusijom

Ukrajina je odlučila da se povuče iz nekoliko sporazuma sa Rusijom uključujući i sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji. Predstavnik vlade Taras Meljničuk rekao je da se Ukrajina povlači i iz sporazuma o ribarstvu koji je imala sa Rusijom, prenosi TASS.

20.14 SAD: Ruske snage napreduju prema Slavjansku i Baranivki

Ruske snage izgleda da napredaju prema ukrajinskim gradovima Slavjansku i Baranivki, javlja Si-En-En pozivajući se na navode neimenovanog visoko pozicioniranog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane. On je dodao da ruske snage "postupno, neravnomerno i sporo" napreduju ka jugoistoku i jugozapadu od grada Izjuma u Ukrajini.

19.50 Norveška zatvara granicu i luke za ruske kamione i brodove 

Norveška je saopštila danas da će uslediti peti paket sankcija EU prema Rusiji i da će uvesti zabranu ulaska ruskih kamiona i pristajanja ruskih brodova u norveške luke. Odluka norveške vlade koja stupa na snagu 7. maja predviđa da Oslo zabranjuje pristajanje ruskih brodova uključujući komercijalne brodove, jahte, jedrilice i rekreativna plovila u norveške luke, prenosi CNN.

19.37 Kijev: Građani da ne koriste kola, gorivo se čuva za vojsku

Vlasti Kijeva pozvale su stanovnike ukrajinske prestonice da ne koriste svoje automobile da bi se gorivo sačuvalo za vojsku. "Građani Kijeva, ako ste se vratili u prestonicu, molimo vas da koristite javni prevoz ako je to moguće. Oni na sigurnom (izvan Kijeva) neka sačekaju sa povratkom", rekao je Nikola Povoroznjik, zamenik šefa gradske administracije dodajući da nadležni imaju u vidu potrebe ukrajinske vojske i odbrane.

Associated Press • Euronews Serbia

19.13 SAD ne veruju u pretnju da bi Rusija upotrebila nuklearno oružje

SAD ne veruju da postoji pretnja da Rusija upotrebi nuklearno oružje uprkos nedavnom zaoštravanju retorike Moskve, izjavio je danas neimenovani visoki američki zvaničnik iz sektora odbrane. "Mi nastavljamo da pratimo njihove nuklearne kapacitete svakog dana i naše su procene da ne postoji pretnja od upotrebe nuklearnog oružja kao ni pretnja po teritoriju NATO", dodao je zvaničnik, a prenosi Rojters.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedeljak da Zapad ne bi trebalo da potceni povećani rizik od nuklearnog konflikta u Ukrajini.

Associated Press • Euronews Serbia

19.06 Predsednik Indonezije: Putin i Zelenski na samitu G20 u novembru na Baliju

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je danas da su i ukrajinski i ruski predsednik Volodimir Zelenski i Vladimir Putin pristali da prisustvuju samitu G20, koji će biti održan u novembru na Baliju. Predsednik Indonezije, koja trenutno predsedava grupom G20, rekao je da je ove nedelje razgovarao telefonom sa Zelenskim i Putinom i da ih je pozvao da okončaju rat pregovorima.

18.32 Savetnik Zelenskog: Rusija svakog danas izgubi četu vojnika

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je da su njihovi gubici ozbiljni, ali da su na ruskoj strani još gori. On je naveo i da Rusija gubi četu vojnika svakog dana, a njegovu izjavu prenela je agencija UNIAN.

18.15 Apel vlasti u Kijevu: Koristite javni prevoz, štedimo gorivo za vojsku

Vlasti u glavnom gradu Ukrajine pozvale su građane da ne koriste svoje automobile kako bi uštedeli gorivo za vojsku, prenosi CNN.

"Kijevljani, ako ste se vratili u prestonicu, koristite javni prevoz ako je moguće. Oni na bezbednim mestima [izvan Kijeva], sačekajte pre nego što se vratite", rekao je Nikola Povoroznik, zamenik načelnika gradske državne administracije Kijeva.  

17.55 Produžen policijski čas u Odesi

Policijski čas u Odesi biće produžen nakon 1. maja u 22.00 sata i trajaće do 3. maja u 05.00 sati. Kako je prenela agencija Unian, u tom periodu stanovnicima će biti zabranjeno da se zadržavaju na ulicama i javnim mestima ukoliko nemaju posebne propusnice i dozvole.

Profimedia

 

17.23 Kijev: SZO da razmotri zdravstvene posledice ruskog napada

Ukrajina je zajedno s većim brojem zemalja uputila pismo regionalnom šefu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pozivajući na hitan sastanak o posledicama ruskog napada na zdravlje stanovnika Ukrajine, navela je agencija Rojters koja je imala uvid u pismo. Pismo koje je ove sedmice poslala ukrajinska diplomatska misija u Ženevi gde je sedište SZO, potpisalo je još 38 zemalja članica, uključujući Francusku, Nemačku i Veliku Britaniju.

17.13 Rusko ministarstvo odbrane prikazalo snimak zarobljenog Britanca

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak zarobljenog britanskog državljanina, koji se navodno borio na strani ukrajinskih snaga. U saopštenju se navodi da je Endrju Hil je položio oružje i predao se ruskim vojnicima u oblasti Nikolajeva. "Grupa plaćenika u kojoj su se Britanci borili je poražena, a on je ranjen", saopštilo je Ministarstvo.

16.00 Makedonska guvernerka: Nema smetnji za plaćanje gasa u rubljama

Guvernerka makedonske Narodne banka (NBRM) Anita Angelovska-Bežoska saopštila je da ne postoje nikakve regulatorne prepreke za obavljanje finansijskih transakcija u rubljama za plaćanje ruskog gasa, ako to bude potrebno.

"Stvoreni su svi preduslovi i ne vidim da bi trebalo da bude bilo kakvih prepreka za plaćanje na način na koji to bude neophodno", rekla je Angelovska-Bežoska u četvrtak, komentarišući spremnost makedonskih institucija da plaćaju ruski prirodni gas u rubljama, prenela je agencija MIA.

15.00 Tras posetila MKS: Britanija će poslati istražitelje u Ukrajina

Britanija će poslati istražitelje u Ukrajinu da pomognu u prikupljanju dokaza o ratnim zločinima, uključujući seksualno nasilje, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras. "Radi se o prikupljanju širokog spektra materijala, izjava svedoka, forenzičkih i video dokaza“, navela je Tras ispred zgrade Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu, prenosi Rojters.

14.09 Rusi priveli dva britanska humanitarca u Ukrajini?

Ruska vojska privela je dva britanska volontera koja obezbeđuju humanitarnu pomoć u Ukrajini na kontrolnom punktu južno od Zaporožja na jugoistoku zemlje, saopštila je humanitarna organizacija Presidium Network. Presidium Network navodi da cu dva muškarca, obojica civili, radila nezavisno u okviru projekta za obezbeđivanje hrane, medicinske opreme i podršku pri evakuaciji, prenosi Rojters. Koosnivač organizacije, Dominik Birn, rekao je da su oni nestali nakon što su ušli na teritoriju pod kontrolom ruskih snaga, gde su planirali da pomognu u evakuaciji jedne žene.

13.41 Velika Britanija objavila nove mape dejstava na frontu

13.28 Rusija nije pozvala strane lidere na proslavu Dana pobede

Rusija nije pozvala strane lidere na proslavu Dana pobede u Moskvi 9. maja, jer taj datum 2022. godine nije jubilaran, rekao je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Dodao je da se 9. maja ne očekuje ni poseta predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

12.35 Holandija danas ponovo otvara ambasadu u Kijevu

Holandija će danas ponovo otvoriti svoju ambasadu u ukrajinskoj prestonici Kijevu, saopštilo je holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

profimedia

 

12.28 Indonezija spremna da posreduje između Ukrajine i Rusije

Indonezija je spremna da olakša mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, saopštio je danas predsednik Indonezije Džoko Vidodo u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi TASS. Indonezija, aktuelni domaćin Grupe 20 velikih svetskih ekonomija, planira da organizuje samit G20 na Baliju u novembru, navodi TASS.

11.57 Poginula novinarka u Kijevu

Novinarka Radija Sloboda u Ukrajini poginula je u ruskom bombardovanju Kijeva, saopštila je ta stanica. Kako se navodi u saopštenju, Vera Girič je bila kod kuće kada je projektil pogodio zgradu.

11.40 Moskva: Granatiran granični punkt u Brjanskoj oblasti

Iz Ukrajine je gađan granični punkt u selu u ruskoj Brjanskoj oblasti, saopštio je regionalni guverner Aleksandar Bogomaz. Nije bilo žrtava, a oštećena je vodovodna i električna mreža, prenosi list Izvestija.

11.06 Britanski eksperti pomažu Ukrajini u istrazi ratnih zločina

Velika Britanija danas je najavila da će poslati stručnjake kako bi pomogla Ukrajini u prikupljanju dokaza i procesuiranju ratnih zločina, a tim bi trebalo da stigne u Poljsku početkom maja, prenosi Rojters. Ukrajina je objavila da istražuje oko 7.600 potencijalnih ratnih zločina i najmanje 500 osumnjičenih, posle ruske invazije koja je počela 24. februara, navodi britanska agencija.

10.30 Kongres SAD odobrio zakon o zajmu i najmu oružja Ukrajini

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je predlog zakona koji predviđa uprošćavanje mehanizma za isporučivanje odbrambene tehnike Ukrajini i drugim zemljama Istočne Evrope. Opširnije u odvojenoj vesti.

10:27 Rusija tvrdi da je pogođena ukrajinska vojna fabrika u Kijevu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske snage uništile proizvodne pogone vojne fabrike Artjom u ukrajinskoj prestonici Kijevu sa visoko preciznim raketama dugog dometa.
Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je rekao da su među 112 pogođenih vojnih lokacija, dva komandna punkta, 11 uporišta, 95 mesta koncentracije ljudstva i vojne tehnike, kao i četiri skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u naseljima Pokrovsko i Gorohovsko.

09.40 Starovojt: Ukrajina minobacačima gađala ruski granični punkt

Guverner Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt saopštio je da je jutros iz Ukrajine minobacačima gađan granični punkt u selu Krupecma i da žrtva i materijalne štete nije bilo.

Tanjug AP/Felipe Dana

 

09.00 Ukrajinsko tužilaštvo: Od početka rata poginulo 219 dece
Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine saopštila je da je od početka rata poginulo 219 dece. "Do jutra 29. aprila 2022. godine, 219 dece je poginulo, a više od 398 je povređeno", navodi se u saopštenju na Telegram nalogu ukrajinskog tužioca.

08.50 Rojters: Za danas planirana evakuacija civila iz Azovstala

Za danas je planirana operacija izvlačenja civila iz fabrike Azovstalj, saopštila je kancelarija predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, prneosi Rojters. Agencija dodaje da se Ukrajina nada da će danas evakuisati civile koji se nalaze sa ukrajinskim borcima u ogromnoj čeličani Azovstalj u gradu Marijupolju na jugu zemlje. Drugi detalji se ne navode.

8.46 Borelj: Marijupolj je evropski Alep

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj smatra da je Mariupolj evropski Alep.

"Grad koji je uništen do temelja. Sa hiljadama mrtvih civila. Daćemo sve od sebe da ovaj rat okončamo što je pre moguće. I zato ćemo nastaviti da pomažemo Ukrajini“, napisao je Borelj na Tviteru.

 

 

08.31 Satelitski snimci pokazuju da je Rusija poslala vojne delfine u bazu u Crnom moru - koja je njihova poenta?

Rusija je dovela obučene vojne delfine u svoju pomorsku bazu u Crnom moru, verovatno da bi zaštitila svoju flotu od podvodnog napada, pokazuje nova analiza satelitskih snimaka, piše Gardijan. Američki Pomorski institut (USNI) analizirao je satelitske snimke pomorske baze u luci Sevastopolj i zaključio da su dva skloništa za delfine premeštena u bazu u februaru kada je Rusija započela invaziju u Ukrajinu. Opširnije pročitajte u tekstu na našem sajtu.

07.55 OEBS okončava misiju u Ukrajini zbog ruskog veta

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da privodi kraju dugogodišnju posmatračku misiju u Ukrajini zbog veta koji je na njen nastavak uložila Moskva.

"Ovo nije bila laka odluka... ali pozicija Ruske Federacije nam nije ostavila izbora", rekao je predsedavajući OEBS, ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau.

7.47 U granatiranju ostećeno skladište nafte kod Donjecka

U granatiranju ukrajinskih snaga oštećeno je skladište nafte u Kirovskoj oblasti kod Donjecka, saopštio je gradonačelnik Aleksij Kulemzin. On je naveo da su četiri trafostanice ostale bez struje, piše list Izvestija.

Navodi se da su ukrajinske snage četiri puta tokom noći granatirale Kirovsku oblast iz artiljerije velikog kalibra.

7.40 Kuleba: Napad na Kijev tokom posete Guteresa varvarstvo

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je sinoć da je Rusija napala Kijev krstarećim projektilima baš u vreme posete generalnog sekretara UN Antonia Gutereša i bugarskog premijera Kirila Petkova.

"Ovim gnusnim činom varvarstva Rusija još jednom pokazuje svoj odnos prema Ukrajini, Evropi i svetu," objavio je Kuleba na Tviteru.

 

 

07.11 NATO zvaničnici: Rusija na istoku napreduje sporo i neujednačeno

Ruske snage su postigle određeni napredak u ponovnom napadu na istočnu Ukrajinu, prema zvaničnicima SAD i NATO-a, dok njihova vojska pokušava da reši bezbroj problema koji su ih mučili prve nedelje invazije,prenosi CNN.

SAD su videle "neke dokaze" poboljšane sposobnosti kombinovanja vazdušnih i kopnenih operacija, kao i svojih kapaciteta za snabdevanje snaga na terenu, kažu zvaničnici. Napredak je „spor i neujednačen“, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane, dozvoljavajući ruskim snagama da napreduju samo „nekoliko kilometara“ svakog dana.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

07.09 Savet Evrope traži osnivanje Međunarodnog suda za Ukrajinu

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je rezoluciju kojom poziva sve zemlje članice i posmatrače da osnuju Međunarodni krivični sud sa ovlašćenjem da istražuje i krivično goni ruske političare i vojnike koji su navodno počinili ratne zločine u Ukrajini. Kako je saopštila PS SE, jednoglasno je usvojena rezolucija o "hitnom uspostavljanju ad hoc Međunarodnog krivičnog suda, sa mandatom da istražuje i krivično goni zločin agresije koji je navodno počinilo političko i vojno rukovodstvo Ruske Federacije", prenosi Si-En-En.

07.05  Zaharova: Lažni narativ Zapada o nuklearnim pretnjama Moskve

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je sinoć da izjave zapadnih zemalja da Rusija preti nuklearnim ratom nisu tačne. Zaharova je navela da su ministarstva spoljnih poslova zemalja NATO počela da ubeđuju svoje stanovništvo da Rusi "zveckaju oružjem", a suštini, kako je rekla, Rusija razume rizike u toj oblasti i ne može ni da razmišlja o nuklearnom ratu.

07.00 U Srbiji oko 6.000 izbeglica iz Ukrajine, u zonama sukoba zarobljeno 13 miliona ljudi 

Trenutno se u Srbiji nalazi oko šest hiljada izbeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine, a mali broj njih je predao zahtev za azil, kaže za Euronjuz Mirjana Milenkovski iz UNHCR, dodajući da je većina njih smeštena kod porodice i prijatelja. Opširnije u odvojenoj vesti.

Euronews

 

07.55 Peskov: Civili mogu iz Azovstala, militanti da polože oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin je već jednom rekao da civili mogu slobodno da napuste čeličanu Azovstalj, dok militanti moraju da polože oružje, izjavio je večeras portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je reagovao na izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je rekao da je Kijev spreman za hitne pregovore o evakuaciji ljudi iz Azovstala u Marijupolju, prenosi agencija TAS S.

07.11  SAD i Velika Britanija zabranile „Besmrtni puk“

Vlasti SAD i Velike Britanije zabranile su održavanje marša „Besmrtnog puka” na svojoj teritoriji, rekao je danas kopredsednik centralnog štaba istoimenog društvenog pokreta general-pukovnik Sergej Makarov. „U Velikoj Britaniji zabranjena je ne samo povorka, već čak i polaganje cveća i venaca na spomenik u Londonu. U Irskoj je povučena saglasnost za procesiju, u Kazahstanu su vlasti protiv održavanja mirne povorke Besmrtnog puka, SAD su zabranile i polaganje cveća na spomenik Duhu Labe“, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi RIA Novosti.

06.45 IAEA istražuje izveštaj o preletu projektila iznad nuklearke

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da istražuje ukrajinski izveštaj da je projektil preleteo direktno iznad nuklearne elektrane, navodeći da bi bilo "izuzetno ozbiljno" ukoliko se ispostavi da je taj izveštaj tačan. Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je da mu je Kijev juče zvanično saopštio da je projektil preleteo iznad fabrike na jugu Ukrajine 16. aprila.

"Da je taj projektil zalutao, mogao je da ozbiljno utiče na fizički integritet postrojenja, potencijalno dovodeći do nuklearne nesreće", rekao je Grosi u saopštenju.

 

 

06.30 Najmanje jedna osoba poginula u Kijevu

Najmanje jedna osoba je poginula, a nekoliko je povređeno, uključujući neke koji su ostali zarobljeni ispod ruševina, nakon što su ruske snage pucale na ukrajinsku prestonicu, saopštili su spasioci. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je oblast Ševčenkovski u severozapadnom delu grada dva puta pogođena, što je izazvalo požare u najmanje dve visoke zgrade, prenosi agencija AP.

Eksplozije, koje su izbacile oblake crnog dima u vazduh, usledile su ubrzo nakon što su generalni sekretar UN Antonio Gutereš i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održali konferenciju za novinare.

06.00 Zelenski: Glavna tema razgovora sa Guterešom - rusko kršenje ljudskih prava

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je "rusko kršenje ljudskih prava" jedna od glavnih tema o kojima je razgovarao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom. Na sastanku je bilo reči i o evakuaciji ljudi iz čeličane "Azovstalj" u Marijupolju, prenosi BBC.

"Verujem, baš kao i mnogi rođaci onih ljudi koji su blokirani u Azovstalju, da ćemo generalni sekretar i mi moći da postignemo uspešan rezultat," poručio je ukrajinski predsednik. Zelenski je takođe apelovao za veću humanitarnu pomoć i pozvao Gutereša da preduzme korake da spreči "deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju".

Komentari (1)

Maki

29.04.2022 12:23

Rat nemoze da se okonca dok saljete oruzje, dodajete ulje na vatri nego pritisnite ukrainu da sedne da pregovara, iluzija je da ce Ukraaina da pobedi u ovom ratu, jedino sto možete je da izazovete jos veci sukob

Evropa