Evropa

Satelitski snimci pokazuju da je Rusija poslala vojne delfine u bazu u Crnom moru - koja je njihova poenta?

Komentari

Autor: Euroenws Srbija, Gardijan

28/04/2022

-

23:38

Satelitski snimci pokazuju da je Rusija poslala vojne delfine u bazu u Crnom moru - koja je njihova poenta?
Satelitski snimci pokazuju da je Rusija poslala vojne delfine u bazu u Crnom moru - koja je njihova poenta? - Copyright profimedia, EPA/JIM HOLLANDER

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je dovela obučene vojne delfine u svoju pomorsku bazu u Crnom moru, verovatno da bi zaštitila svoju flotu od podvodnog napada, pokazuje nova analiza satelitskih snimaka, piše Gardijan.

Američki Pomorski institut (USNI) analizirao je satelitske snimke pomorske baze u luci Sevastopolj i zaključio da su dva skloništa za delfine premeštena u bazu u februaru kada je Rusija započela invaziju u Ukrajinu.

Rusija ima dugu istoriju obučavanja delfina u vojne svrhe i koristi ove vodene sisare za izvlačenje predmeta ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca.

Pomorska baza u Sevastopolju je ključna za rusku vojsku, jer se nalazi u južnom delu Krima koji je Moskva okupirala 2014. godine. Prema analizi USNI, mnogi ruski brodovi koji su tamo usidreni, iako su van dometa raketa, mogu potencijalno da budu ugroženi podmorskim napadima.

Ukrajina je takođe trenirala delfine u akvarijumu u blizini Sevastopolja, u programu koji datira još iz sovjetske ere, ali je napušten 1990-ih godina.

Tokom Hladnog rata, i Sjedinjene Države i Sovjetski Savez razvili su upotrebu delfina čije su mogućnosti eholokacije omogućile da otkriju podvodne objekte, poput mina.

SAD su potrošile najmanje 28 miliona dolara na održavanje sopstvenih trupa delfina i morskih lavova.

Ukrajinska mornarica ponovo je pokrenula program u Sevastopolju 2012. godine, ali su delfini pali u ruke Rusije posle aneksije Krima 2014. godine. Ukrajina je bezuspešno tražila povratak životinja, a RIA Novosti prenosi da Moskva planira da proširi projekat.

"Naši stručnjaci su razvili nove uređaje koji pretvaraju odkrivanje mete pomoću delfinovih sonora u signale na monitoru operatera. Ukrajinska mornarica nije imala dovoljno sredstava za razvoj takvog programa i neki projekti su morali biti ugašeni", rekao je jedan izvor ruskoj novinskoj agenciji.

Dve godine kasnije, ruska mornarica je objavila planove da kupi još pet delfina i raspisala tender za ugovor vredan 1,75 miliona rubalja – oko 21.000 dolara – za isporuku delfina u bazu u Sevastopolju do kraja leta. Nije poznato da li su delfini za koje se veruje da se danas nalaze u Sevastopolju isti oni za koje je raspisan tender.

Satelitski snimci iz 2018. godine otkrili su da je Rusija takođe koristila delfine u svojoj pomorskoj bazi u Tartusu u Siriji tokom sirijskog rata.

Delfini nisu jedine morske životinje koje je obučavala ruska vojska. Veruje se da je kit beluga primećen kod obala Norveške 2019. takođe obučen od strane ruske mornarice. Ribari su prijavili da je kit beluga nosio neobične pojaseve, na kojima su možda bile kamere, i da je vukao čamce unazad.

Komentari (0)

Evropa