Biznis vesti

Mihajlović: Srbija redovno dobija gas, spremni smo za sve situacije

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2022

-

09:33

Mihajlović:  Srbija redovno dobija gas, spremni smo za sve situacije
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je snabdevanje gasom Balkanskim tokom stabilno i da, za sada, nema najava o prekidu isporuke gasa iz Bugarske, ali da će država pokrenuti krizni plan ukoliko do toga dođe.

Prema njenim rečima, Srbija redovno dobija ugovorene količine gasa Balkanskim tokom preko Bugarske koja je tranzitna zemlja, a kojoj je obustavljena isporuka gasa.

"Za sada je sve uobičajeno, što ne znači da nismo spremni za svaku situaciju. Mi se mesecima spremamo za svaku situaciju. Nema nikakvih najava, u kontaktu smo sa bugarskom stranom, ali ne znači da ne može da se desi da Bugarska, budući da je 100 odsto zavisna od ruskog gasa, odluči da preuzme deo iz tranzita za sebe", rekla je Mihajlović za RTS.

"Mi smo spremni, što znači da imamo gasa u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru za više od mesec dana. Druga opcija kriznog plana je supstitucija, najčešće je to mazut ili ograničenje isporuka. Treća stvar je da ruski partneri nastave isporuku preko Mađarske. U svakom slučaju smo spremni za svaku vrstu scenarija u momentu energetsko-političke krize", rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da Balkanskim tokom dobijamo šest miliona kubnih metara gasa, da je jučerašnja potrošnja bila oko pet miliona, ali da u zimskim mesecima potrošnja bude između 11 i 15 miliona dnevno.

"Radimo na pripremi za zimsku sezonu, koja neće biti laka nikome u Evropi, posebno ne državama koje su 100 odsto zavisne od ruskog gasa, kao što smo mi. Razmatramo i alternativne rute, postoje slobodni kapaciteti Transgasa u Balkanskom toku od oko 10 odsto, što je blizu polovine naše godišnje potrošnje. Bulgartransgas ima slobodne kapacitete i turski operator može da transportuje te količine, koje će biti dovoljne za našu stabilnost", navela je ministarka.

"Uradićemo sve da i za privredu, koja troši 70 odsto od ukupne potrošnje gasa, i za građane obezbedimo dovoljne količine i za zimsku sezonu. Skladište u Banatskom Dvoru se stalno dopunjuje, pregovori o novom ili produžetku postojećeg ugovora sa Gaspromom su u toku, pregovaramo i sa drugim državama u o zajedničkom skladištu Srbija-Bugarska-Mađarska", rekla je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis