Biznis vesti

Sijarto: Ruske isporuke gasa Mađarskoj nastavljaju se prema rasporedu

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

11:43

Sijarto: Ruske isporuke gasa Mađarskoj nastavljaju se prema rasporedu
Sijarto: Ruske isporuke gasa Mađarskoj nastavljaju se prema rasporedu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Isporuke gasa u Mađarsku nastavljaju da stižu prema rasporedu, bez prepreka i u skladu sa dugoročnim ugovorom zemlje sa Rusijom, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Više od 3,5 milijardi kubnih metara gasa stiže u Mađarsku preko Turske, Bugarske i Srbije svake godine, što je "značajan" deo godišnje potrošnje zemlje, rekao je Sijarto u objavi na Fejsbuku, komentarišući novinske izveštaje da je Rusija obustavila isporuke gasa u Poljsku i Bugarsku, prenosi MTI.

"Želim sve da uverim da obustava pošiljki gasa Bugarskoj ne znači zaustavljanje tranzitnih pošiljki preko Bugarske", napisao je Sijarto na svom Fejsbuk nalogu.

Ruska kompanija Gasprom odlučila je da zatraži da dalje uplate za gas budu u rubljama, s obzirom na sankcije koje pogađaju Rusiju zbog rata u Ukrajini, a Sijarto je dodao da Mađarskoj dospeva sledeća obaveza za plaćanje ruskog gasa 22. maja, i da će ta zemlja prebaciti sredstva u evrima Gasprom banci, gde će iznos biti konvertovan u rublje.

Slovačka je izabrala isti način plaćanja, prema jučerašnjoj izjavi slovačkog ministra ekonomije, saopštio je Sijarto, navodi MTI.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis