Briselske vesti

Evropska unija optužila kompaniju "Epl" za zloupotrebu dominantnog položaja i ograničavanja konkurencije

Komentari

Autor: FoNet

02/05/2022

-

14:16

Evropska unija optužila kompaniju "Epl" za zloupotrebu dominantnog položaja i ograničavanja konkurencije
Evropska unija optužila kompaniju "Epl" za zloupotrebu dominantnog položaja i ograničavanja konkurencije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija (EU) optužila je danas kompaniju "Epl" za zloupotrebu dominantnog položaja u načinu na koji upravlja aplikacijom Apple Pay, javlja Asošiejted pres. Evropska komisija istražuje tehnološku kompaniju od 2020. godine.

Preliminarni stav komisije je da "Epl" ograničava konkurenciju sprečavajući programere aplikacija za mobilne novčanike da pristupe neophodnom hardveru i softveru na svojim uređajima.

Komisija tvrdi da ta praksa "ima isključujući efekat na konkurente i dovodi do manje inovacija i manjeg izbora za potrošače mobilnih novčanika na Ajfon uređajima".

Ta evropska institucija je saopštila da je poslala izjavu o prigovorima kompaniji "Epl" zbog svojih praksi. To je jedna od nekoliko istraga koje je pokrenula EU protiv "Epla".

Regulatori EU takođe istražuju da li je kompanija kršila antimonopolske zakone Unije narušavajući konkurenciju za striming muzike nametanjem nepoštenih pravila za rivalske usluge u svojoj elektronskoj prodavnici.

Apple Pay je aplikacija posredstvom koje je omogućeno mobilno plaćanje i digitalni novčanik kompanije "Epl". Aplikaciju mogu upotrebljavati korisnici Ajfon uređaja. 

Komentari (0)

Evropa