Biznis vesti

Poskupele usluge javnih izvršitelja: Počela da se primenjuje nova tarifa, koliko će sad koštati izvršenja?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.S.

07/03/2023

-

16:32

Poskupele usluge javnih izvršitelja: Počela da se primenjuje nova tarifa, koliko će sad koštati izvršenja?
Poskupele usluge javnih izvršitelja: Počela da se primenjuje nova tarifa, koliko će sad koštati izvršenja? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zvanično od 4. marta su postale skuplje usluge izvršitelja i to nakon što je Ministarka pravde propisala izmene Javnoizvršiteljske tarife prema kojima vrednost boda raste sa sadašnjih 120 na 150 dinara i to bez PDV-a. To dalje znači da će naknade za rad izvršitelja biti skuplje za 30 dinara po bodu.

Inače, kako je za Euronews Srbija objasnio dr Vujadin Masnikosa zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja naknada za rad javnog izvršitelja određuje se tako što se broj bodova pomnoži sa vrednošću boda i uveća za porez na dodatu vrednost, pa se tako dobije tačna cifra konkretnog iznosa.

Na primer, kako je naveo za dug od 24.000 dinara dužnik je do sada izvršiteljima plaćao 6.703 dinara, međutim prema novim cenama on će za isti dug sada morati da izdvoji 8.460 dinara.

"Tu u računicu ulaze predijum na pripremanje, vođenje i arhiviranje predmeta čija stara cena je iznosila 2.880 dinara, a po novoj je to 3.600. Takođe, za naknadu za uspešnost izvršenja plaćalo se 2.880, a sada takođe 3.600. Plaća se i naknada za dostavljanje poštom koja može da iznosi 360 dinara po starom i 540 po novom. Izrada zaključka koja je bila 583, sada je 720 dinara", objasnio je on.

Inače, ove izmene objavljene su u Službenom glasniku 24. februara, a zakonski su stuple na snagu u subotu 4. marta. Međutim, kako je Masnikosa objasnio, one su zapravo praktično počele da se primenjuju 6. marta jer je tada zapravo bio prvi radni dan otkako su novi propisi postali punovažni.

Za predmete koji su aktuelni važiće stare tarife

On navodi i da se nove tarife odnose za nove slučajeve koji dolaze kod izvrštelja od dana kada su one stupile na snagu. Za sve predmete koji su od ranije aktelni, kaže, važe stare tarife.

"Vrednost boda se nije menjala više od 11 godina. Za to vreme su realno poskupeli troškovi poslovanja javnoizvršiteljskih kancelarija. Zarade zaposlenih u izvršiteljskim kancelarijama su se povećale za 300 odsto u skladu sa tržišnim rastom zarada.Takođe, Pošta je najavila novo poskupljenje svojih usluga od 1. aprila. To će biti novi trošak koji se tek očekuje", objasnio je on.

Upitan na šta se najveći broj predmeta koji izvršitelji imaju odnosi, on je naveo da kod njega dominiraju dugovanja koja se tiču banaka.

"Prema mom iskustvu i kroz razgovor sa kolegama, jedna trećina potraživanja se odnosi na komunalna preduzeća. Na primer, ja mogu da konstatujem da je u mojoj kancelariji dve trećine potraživanja po osnovu neizvršenih presuda i na osnovu verodostojnih isprava pravnih lica za usluge u privredi. Od kraja prošle godine se naročito povećao broj izvršenja protiv banaka i to uglavnom zbog nekog spora oko obrade kredita", rekao je.

profimedia

 

Iz Ministarstva pravde saopštili su za RTS da je odluka o novim tarifama doneta u skladu s poskupljenjima koja, kako kažu, utiču i na rad izvršitelja.

"Izvršeno je usklađivanje vrednosti boda sa rastom minimalnih zarada u Republici Srbiji. Ministarstvo pravde posebno naglašava da se nova vrednost boda može primenjivati samo u izvršnim postupcima koji su pokrenuti nakon 6. marta 2023. godine", naveli su iz Ministarstva pravde.

Šta se još menja?

Inače, osim poskupljenja od 30 dinara po bodu, kada se uporedi prošla i sadašnja tarifa, uočava se i povećanje još jedne usluge. 

Naime, ranije se usluga "dostavljanja poštom strankama, učesnicima u postupku, sudu, državnim organizma, pravnim licima, preduzetnicima i imaocima javnih ovlašćenja" kotirala sa 2,5 boda, što je po starom cenovniku od 120 dinara, to iznosilo 300 dinara. Po novom je broj bodova podignut na 3,5 i sa novom cifrom od 150 dinara po bodu ovo sada košta 525 dinara bez PDV-a.

Advokat Ivan Stanikić kaže za Euronews Srbija da je realno povećanje tarifa, ali smatra da nije sve urađeno potpuno dosledno.

"Oni su tu cenu boda po meni realno poskupeli, svesni smo da je sve poskupelo. Po meni ta vrednost sa 120 na 150 je u redu, ali je nedorečeno što su oni ovu situaciju iskoristili pa su za neke radnje zaračunati i više bodova. Na primer troškove za dostavljanje poštom stranaka, što sada u startu ima više bodova nego ranije", rekao je Stanikić.

Sa druge strane, objašnjava, kod većine izvršenja nema advokata jer su izvršitelji "zapravo egzekutori suda". Advokati u ovim slučajevima, kaže nisu nešto što se podrazumeva.

"Ukoliko se neko odluči za advokata, onda treba da zna da su advokatski troškovi u izvršenju eventualni. Naravno, svako ima pravo na advokata bilo da je javno preduzeće ili građanin.

Pixabay

 

"Međutim, to nije ništa što se podrazumeva. Izvršiteljska tarifa se svakako zaračunava i podrazumava, a advokatska je daleko od obaveze. Što se advokatske tarife tiče tu imamo minimalno dve radnje advokata - predlog za izvršenje koji košta 9.000 i predlog za sprovođenje 9.000 dinara. Sve ostalo advokat dodaje u zavisnosti od slučaja ili suda", naveo je on.

Sa druge strane, Ivan Zlatić iz organizacije Krov nad glavom kaže za Euonews Srbija da povećanje vrednosti boda izvrštelja nije opravdano. Navodi da su njegove kolege i on nedano čuli za ovu vest, i da tek planiraju da reaguju ovim povodom.

"Mislim da advokati takođe dugo nisu dizali cenu boda. Čini mi se da su poslednji put to učinili 2012. godine. Ne razumem otkud onda ideja da se izvršiteljima diže. Ukoliko su nezadovoljni, moj predlog je da se vrate u inistitucije, tačnije u sud, kao što je to nekada i bilo, a ne da delaju kao privatnici. Reagovaćemo svakako, samo da se oglasimo povodom toga. Drati ljudima kožu s sleđa na ovu krizu nije u redu", smatra on.

Komentari (1)

Rob Love

10.03.2023 08:17

Molim novinare da provere i prenesu informaciju da je zarada zaposlenih fakultetski obrazovanih radnika kod konkretnog javnog izvršitelja 45.000,00 dinara. Dakle,minimalac. Gde se denulo tih 300% povecanja zarade?

Biznis