Biznis vesti

Saudijska naftna kompanija Aramko zaradila 161 milijardu dolara u 2022. godini

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2023

-

14:37

Saudijska naftna kompanija Aramko zaradila 161 milijardu dolara u 2022. godini
Saudijska naftna kompanija Aramko zaradila 161 milijardu dolara u 2022. godini - Copyright AP Photo/Manu Brabo, File

veličina teksta

Aa Aa

Saduijska naftna kompanija Aramko objavila je danas da je u 2022. godini zabeležila rekordnu dobit od 161,1 milijarde dolara.

Kako prenosi BBC, glavni faktori koji su uticali na toliku dobit su rastuće cene energenata u svetu, kao i povećana potražnja, a ostvarena dobit predstavlja povećanje od 46,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Aramko je takođe objavio dividendu od 19,5 milijardi dolara za poslednje tromesečje 2022. godine, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu ove godine, a najveći deo te dividende ići će vladi Saudijske Arabije, koja poseduje gotovo 95 odsto akcija u kompaniji.

''Uzevši u obzir to da očekujemo da će nafta i gas ostati od suštinskog značaja u doglednoj budućnosti, rizici usled nedovoljnog ulaganja u našu industriju ostaju realni – uključujući i povećanje cena energije'', rekao je predsednik i izvršni direktor te kompanije Amin Naser, i dodao da će, kako bi odgovorila na te izazove, kompanija fokusirati ne samo na proširenje proizvodnje nafte, gasa i hemikalija, već i na ulaganja u nove tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika.

Kompanija Aramko je u saopštenju navela da su rezultati kompanije ''podstaknuti jačim cenama sirove nafte, većim količinama prodatih i poboljšanim maržama za rafinisane proizvode''.

Američki proizvođač Ekson prijavio je zaradu od 55,7 milijardi dolara, a britanki Šel zaradu od 39,9 milijardi dolara, navodi britanski javni servis.

Sirovom naftom tipa Brent, koja nosi referentnu cenu nafte, trenutno se trguje po ceni od oko 82 dolara po barelu, iako su cene premašile 120 dolara po barelu u martu prošle godine, nakon početka rata u Ukrajini.

Koemntarišući saopštenje te kompanije i objavljenu dobit, generalni sekretar Amnesti Internešenela Anjes Kalamar je ocenila da je ''šokantno za tu kompaniju da ostvari profit, od više od 161 milijarde dolara u jednoj godini prodajom fosilnih goriva – najvećeg uzročnika klimatske krize''.

Ona je dodala da je to ''još šokantnije'' kada se uzme u obzir da je dobit ostvarena u doba globalne krize troškova života i potpomognuta povećanjem cena energenata, koji su rezultat ''ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine''. Saudijska Arabija je najveći proizvođač u OPEK-u.

 

Komentari (0)

Biznis