Biznis vesti

Đedović: Sektor rudarstva beleži konstantan rast proizvodnje, neophodna snažna struka da bismo nastavili u pravom smeru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/03/2023

-

14:48

Đedović: Sektor rudarstva beleži konstantan rast proizvodnje, neophodna snažna struka da bismo nastavili u pravom smeru
Rudnik lignita - Copyright AP/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je danas na obeležavanju 77 godina postojanja Rudarsko-geološkog fakulteta poručila da sektor rudarstva u Republici Srbiji beleži konstantan rast proizvodnje koja je prošle godine bila za 22,6 odsto veća nego 2021. godine, čime je dostignut udeo u BDP-u od 2,4 odsto. Ona je istakla da nam je neophodna snažna struka, da bismo nastavili u pravom smeru.

Čestitajući profesorima i studentima na postignutim uspesima na obrazovnom i naučnom planu, Đedović je rekla da su energetska kriza, energetska tranzicija i aktuelni globalni izazovi, iznova naglasili značaj mineralnih resursa za upravljanje ekonomijom i obezbeđivanje stabilnog privrednog rasta.

gov.rs

 

"Cilj je održivo rudarstvo. Buduće strateške pravce moramo da definišemo svi zajedno, na krajnje odgovoran i posvećen način, vodeći računa pre svega o nacionalnim i ekonomskim interesima uz obezbeđivanje energetske bezbednosti, rasta proizvodnje mineralnih sirovina, siguran okvir za investiciona ulaganja i puno uvažavanje i primenu svetskih standarda. Rudarsko-geološki fakultet decenijama unazad daje značajan doprinos razvoju rudarstva i geologije i nadam se da će tako ostati i u budućnosti. U sadejstvu sa vama, uvažavajući reč struke i nauke, bićemo spremniji i odlučniji za period koji sledi, poručila je Đedović.

gov.rs

 

Svečanosti su prisustvovali ministar prosvete Branko Ružić, predstavnici Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, članovi akademske zajednice i predstavnici privrede.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis