Biznis vesti

Uvozne takse na mleko: Evropska komisija traži od Srbije da ih ukine, domaći proizvođači zadovoljni merama koje ih štite

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2023

-

12:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije je 17. februara uvela prelevmane - uvozne takse od 15 dinara po litri mleka i od 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva, kako bi se stabilizovalo stanje i zaustavio pad cena otkupnog mleka na tržištu i zaštitili srpski proizvođači. Međutim, nekoliko nedelja kasnije, Evropska komisija je tražila od Srbije da povuče uvedene prelevmane.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, rekla je za Euronews da Srbija jeste dobila pismo od Evropske komisije na koje je odgovorila i obrazložila razloge. Ministarska je objasnila da je država uvela prelevmane, jer je došlo do velikog poremećaja na našem tržištu, pošto je za više od 37 odsto povećan uvoz mleka za prethodnih nekoliko meseci.

Ona je dodala da je to urađeno da bi se zaštitili primarni poljoprivredni proizvođači i da se nada da će to biti na vrlo kratak, privremeni rok, ne bi li došlo do stabilizacije na tržištu. Sa druge strane poljoprivrednici traže da takse na sir budu više.

"To su naši ljudi. Svaki dan slušam - prelevmani su bili pogrešni, a onda ne prođe tri dana pa kažu da treba da budu veći. Slažem se da treba da budu veći, ali postoje i neke druge mere kojima može da se balansira taj uvoz. U ovom trenutku nije opcija da idemo sa povećanjem prelevmana za sir. Dajte da vidimo šta možemo da uradimo", rekla je Tanaskovićeva za Euronews Srbija.

Proizvođači: Prelevmani na sir da budu veći

Euronews

Predstavnik proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina kaže da je situacija sa otkupom cenom mleka u Banatu odlična. On je rekao da ne vidi smisao u prosipanju mleka i dodao da trenutno svi koji su radili po propisima imaju kome da ga prodaju. Dodao je da je isplata za mleko redovna i da je svaki litar mleka iskorišćen. Ipak, dodaje da mlekare spuštaju cene, jer ne mogu da prodaju proizvode, zbog niskih cena proizvoda iz uvoza. Zato, kako kaže, pozdravlja odluku Vlade o prelevmanima.

"Ovih 15 dinara po litri mleka, to je jako dobro, ali na sir je 30 dinara po kilogramu malo i trebalo bi da se podigne bar na 330 dinara po kilogramu, tako da cena uvoznog sira bude jednaka ceni sira koji proizvedu naše mlekare, kojima mi prodajemo mleko", rekao je Baćina.

On je rekao da EU nema pravo da se buni, jer je Srbija je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u kojem piše da je dozvoljeno uvođenje prelevmana, kada je neki proizvod koji se uvozi u damping ceni.

"Sir je u damping ceni i jednostavno je nemoguće da uvozite sir iz EU, za 320 ili 330 dinara po kilogramu, a da je proizvodna cena mlekarama u Srbiji 700-750 dinara. U tom slučaju država ima pravo da uvede prelevman na uvoz sira samo o tome mora da obavesti EU", rekao je Baćina.

Galetin: Mlečno govedarstvo u ozbiljnoj krizi

Euronews

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin obajšnjava da su prelevmani takse, odnosno razlika između niže uvozne cene i domaće cene koja se pokriva po tačno utvrđenoj metodologiji. On smatra da je dobro što su uvedeni, ali da je trebalo pre toga Evropskoj komisiji da se to obrazloži. On ukazuje da je sve ovo kratkoročnog karaktera i da ni taksu ne možemo držati zauvek. 

"Dobro je što su prelevmani uvedeni, donekle su zaštitili domaće proizvođače mleka od nelojalnog uvoza i  to je rešeno ad hok. Ali, na duži rok, mora se sesti i ozbiljno porazgovarati i sa proizvođačima, strukom, genetskim centrima, kako sistemski rešiti proizvodnju mleka, odnosno mlečno govedarstvo, koje je trenutno u ozbiljnoj krizi", ukazuje Galetin.

On kaže da, kada je u pitanju otkup, to zavisi od proizvođača i da su neki od njih zadovoljni, dok neki prosipaju mleko nekoliko dana uzastopno.

"Sve mere koje su sada donete kako su donete su načinile korak napred ka poboljšanju situacije u u mlečnom govedarstvu i povećanje premije sa 10 na 15 dinara, iako je traženo 20 dinara. Povećana je subvencija za mlečnu kravu sa 25.000 na 30.000 dinara, iako je traženo 40.000 dinara. Svaka mera oja doprinosi koliko-toliko statusu naših proizvođača je u suštini dobra. moglo je biti i više i bolje, ali mislim da je sada najvažnije da taj akutni požar ugasi", smatra Galetin.

On ukazuje da, pošto država već ne može da nameće i da odredi najnižu otkupnu cenu mleka, jedini instrument u ovom trenutku koji imamo, a da se taj problem reši je da interveniše Republička direkcija za robne rezerve.

"Vi danas kada mleko proizvedete, ono ne može da stoji dugo i ako se ne proda, mleko je bukvalno neupotrebljivo. Zbog toga mislim da je potrebna jedna transparentna i jasna uloga i Direkcije za robne rezerve, naučno-istraživačkih centara, proizvođača i države da napravi pravilan raspored subvencija i treba razmotriti da li i premija treba da ide preko otkupljivača", rekao je Galetin.

On je naveo da bsinhronizovani sistem podrazumeva rešenje koje će za krajnji rezultat imati to da mi danas nemamo između 180.000 i 200.000 mlečnih grla, jer smatra da je to apsolutno nedopustivo.

"Taj broj mlečnih grla nas dovodi u rpoblem da li ćemo uopšte uspeti da zatvorimo domaće bilanse proizvodnje mleka", ukazuje Galetin.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Iz DE

02.04.2023 09:42

Ja juce kupio 250 gr putera u Nemackoj za 1.55 € na popustu, regularno 2.20 €. U Srbiji 200 gr 4.0 €. Opsta pljacka potrosaca na delu, plus nenormalan kurs evra pa je u Srbiji sve skuplje nego u DE.

Biznis