Agrobiznis

Novi protest proizvođača mleka: Blokirali Ibarsku magistralu u Mrčajevcima i most kod Šapca

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2023

-

14:58

Novi protest proizvođača mleka: Blokirali Ibarsku magistralu u Mrčajevcima i most kod Šapca
Novi protest proizvođača mleka: Blokirali Ibarsku magistralu u Mrčajevcima i most kod Šapca - Copyright Tanjug/Video

veličina teksta

Aa Aa

U čačanskom naselju Mrčajevci danas u 13 časova proizvođači mleka, nezadovoljni otkupnim cenom svog proizvoda, blokirali su Ibarsku magistralu i regionalni put Čačak - Kragujevac. Na dva sata blokiran je i Novi most na Savi kod Šapca sa zahtevom da se povećaju premije za mleko, stimulansi po grlu i da se uvede zaštitna cena mleka

Na blokadi Ibarske magistrale okupili su se proizvođača iz Čačka, Kraljeva i još nekoliko mesta iz ovog dela Srbije.

Okupljeni proizvođači zahtevaju minimalnu cenu mleka od 70 dinara ne uključujući PDV, povećanje premije po litru na 20 umesto dosadašnjih 10 dinara, podizanje regresa po muznom grlu sa 25.000 na 40.000 dinara, kao i kontrolu uvoza mleka.

U oba pravca Ibarske magistrale, i ka Čačku i ka Kraljevu, kao i na putu koji vodi ka Kragujevcu stvorile su se duge kolone.

Proizvođači mleka blokirali most kod Šapca

Sa sličnim zahtevima udruženje proizvođača mleka „Naše mleko - Mačva“, Udruženje za spas i opstanak srpskog sela Zapadne Srbije i predstavnici udruženja građana na dva sata su blokirali Novi most na Savi kod Šapca. Oni zahtevaju da se povećaju premije za mleko, stimulansi po grlu i da se uvede zaštitna cena mleka. 

Ministarstvo poljoprivrede ranije je povećalo premije sa deset na petnaest dinara, čime su, kako navode, nezadovoljni. Traže da se izdvajanja po grlu povećaju na 40.000 umesto 30.000 dinara, što je ministarstvo nedavno ponudilo. 

 

 

Nezadovoljni poljoprivrednici kažu da je visina prelevmana na uvoz mleka i sira iz zemalja EU neprihvatljiva, jer bi za kačkavalj trebalo bi da iznosi 300-350 dinara po kilogramu, a ne 30 dinara kako je država odredila.

Osim toga, ističu da zaštitna taksa nije doneta za uvoz mleka iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, a, kako navode, Imlek ima mlekaru u Dubici u BiH i iz nje može da uvozi mleko i proizvode bez zaštitne takse.

Simbolično su na deo blokiranog mosta postavili mleko u flašama.

Iz kolona, sa jedne i druge strane, propuštali su samo hitne slučajeve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis