Agrobiznis

Proizvođači mleka traže vanredne mere i reakciju države - tvrde da su farme pred bankrotom

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

24/06/2021

-

13:07

Proizvođači mleka traže vanredne mere i reakciju države - tvrde da su farme pred bankrotom
Muža krava - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Proizvođači mleka u Srbiji na ivici su opstanka zbog niske otkupne cene sirovog mleka koja se nije menjala u proteklih pet godina, dok je, sa druge strane, cena žitarica i uljarica porasla i do 80 odsto. Tu su poruku, uz poziv predsednici Vlade da pronađe održivo rešenje za mlečno govedarstvo u Srbiji, iz Novog Sada uputili udruženi farmeri, navodeći da su gotovo svi pred bankrotom. 

"Ceo sektor je, i veliki i mali i srednji, svi smo na ivici bankrota, ili dobro zašli u bankrot, ali nećemo ni sebi ni drugima da priznamo", priča Vasa Džigurski, predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije.


A problem nije od juče. Postoji, kaže, već šest godina i zove se otkupna cena mleka. Ona je ostala ista, dok su u proteklih osam meseci višestruko poskupeli hrana za životinje i prateći troškovi, zbog čega je, pojašnjava, situacija eskalirala. Kao predsednik Udruženja mlekara poručuje - jedino rešenje je da se država umeša.  


"Da pokuša konkretno naša premijerka da uspostavi jednu potpunu komunikaciju i da nađe rešenje između proizvođača mleka, prerađivača mleka i sektora trgovine, konkretno uvoza tog istog", poručuje Džigurski.

Da bi tu molbu lično uputili premijerki, nju i nekoliko ministara farmeri su pozvali na sastanak, međutim nisu se odazvali. Da je mlečno govedarstvo pred gašenjem i da su potrebne vanredne mere, poručili su njihovim bliskim saradnicima.

"Ako vi imate prosečnu cenu od nekih 30 dinara, a cena koštanja je 56, ja ne znam šta više treba da se kaže da bi bilo vanredno. Ako uvedemo vanredne mere, mi onda možemo i da uvedemo minimalnu otkupnu cenu mleku. Možemo i druge mehanizme, druge troškove na koje država ima direktne troškove da smanjimo ili da nam se prolongiraju do daljeg. Ako uvedemo vanredne mere, mi onda imamo mehanizme da se spasavamo",  smatra Sanja Bugarski, iz Saveza udruženja uzgajivača goveda Srbije.


Iz Ministarstva poljoprivrede obećavaju da će spas doneti ovi Zakon o uređenju poljoprivrednog tržišta, koji će se 29. juna naći pred poslanicima.

"Nakon toga odlukom Vlade moći će da se utvrde referentne cene. Kada ona padne ispod te cene, država apsolutno može da interveniše. To je brz i efikasan način intervencije na tržištu koji do sada nije postojao", poručuje Marko Saranovac, šef kabineta ministra poljoprivrede.

Šta na to kažu veliki prerađivači i zašto je do sada bilo nemoguće postići kompromis o ceni, pitanja su na koje odgovori iz Imleka i Šabačke mlekare nisu stigli. A da samo podizanje otkupne cene neće biti dovoljno, poruka je Privredne komore Srbije. 

"Mi smo uvezli nekih 20 miliona mlečnih proizvoda više prošle godine u odnosu na 2019. i to je jedan od parametara koji utiče na potrošnju mleka i mlečniih proizvoda, a takođe i na cenu mleka", napominje Nenad Budimović, iz Privredne komore Srbije.


Da ih na putu približavanja Srbije Evropskoj uniji čeka nepovoljan scenario mlekara iz Rumunije i Bugarske, strah je koji farmeri imaju još od potpisivanja SSP-a. Ipak, onaj najveći je trenutno hoće li farme preživeti ovu krizu,

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis