Biznis vesti

Đedović o Elektroprivredi Srbije: Neće biti privatizacije, niti optuštanja radnika

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2023

-

13:12

Đedović o Elektroprivredi Srbije: Neće biti privatizacije, niti optuštanja radnika
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović poručila je da neće biti privatizacije Elektroprivrede Srbije, niti otpuštanja radnika. Ona je podsetila da je odluka o promeni pravne forme EPS-a doneta još 2014. godine.

"Želimo da vratimo odgovornost na preduzeće, da imamo odgovorne strukture upravljanja, moraju da se dovedu profesionalni ljudi koji će se boriti da naša preduzeća budu temelj stabilnosti naše privrede", rekla je ministarka Đedović i dodala da Nadzorni odbor postavlja direktore, a ne ona ili skupština, kako se manipuliše u javnosti poslednjih dana, saopštilo je ministarstvo.

Ona je navela da Nadzorni odbor nadzire i rad direktora, Statut se bavi upravljanjem, a da se prava radnika definišu kolektivnim ugovorom. Kazala je da ta odluka mora da se sprovede, kao i da EPS treba da postane Akcionarsko društvo zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu države.

"Država je tu i nastaviće da razgovara sa predstavnicima sindikata svih energetskih preduzeća. Promena pravne forme je jedan od načina da popravljamo upravljanje, moramo da idemo korak po korak. Nadzorni odbor treba da dobije veća ovlašćenja, da odlučuje o upravljačkoj strukturi, da se sagleda proizvodnja, investicije. Moramo da rešimo problem sprovođenja investicija, jer svi projekti kasne godinama, decenijama", rekla je Đedović.

Ministarka je podsetila da se u energetskoj krizi videlo koliko je važno da energetska preduzeća budu stabilna i jaka i poručila da je vlada odlučna da sprovede reforme preduzeća.

"Dakle, moramo da radimo na ulaganjima, jer smo svesni da moramo više 30 milijardi evra da uložimo kako bi se oporavio sistem", naglasila je ministarka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis