Biznis vesti

Tomašević: EPS na putu energetske tranzicije planira investicije od 8,5 milijardi evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2023

-

15:27

Tomašević: EPS na putu energetske tranzicije planira investicije od 8,5 milijardi evra
Tomašević: EPS na putu energetske tranzicije planira investicije od 8,5 milijardi evra - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Energetska tranzicija je neminovna i "Elektroprivreda Srbije" na tom putu planira investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine, rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora JP EPS na Samitu energetike u Trebinju.

Prvi čovek "Elektroprivrede Srbije" je govoreći na plenarnoj sesiji istakao da se u energetskoj tranziciji mora naći prava mera.

"Svaka država ima svoju specifičnost i ne sme se ići prečicama koje će ugroziti energetsku stabilnost. EPS je državna kompanija i prvenstveno smo okrenuti tome da snabdevamo električnom energijom našu privredu i domaćinstva. Idemo u zelenu tranziciju i planirali smo velike investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine. Plan je da do 2035. godine EPS smanji CO2 emisije za 25 odsto do čak 30 odsto u poređenju sa emisijama iz 2019. godine. To ćemo postići povlačenjem starih i uvođenjem novih proizvodnih kapaciteta, a jedan od njih biće reverzibilna hidroelektrana Bistrica", rekao je Tomašević.  

On je istakao da EPS ima podršku i odličnu saradnju sa EU investicionim fondom za Zapadni Balkan od kojeg je dobio grantove od gotovo 50 miliona evra za OIE projekte.

On je najavio da će EPS menjati stara postrojenja koja rade na ugalj novim, a da već u septembru ili oktobru počinje da radi novi blok od 350 MW na lignit koji će biti po svim evropskim standardima. Balansiranje i uvođenje novih OIE kapaciteta, vetroparkova i solarnih elektrana u energetski sistem je takođe važna tema, te svi u regionu moraju biti pažljivi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis